Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Champagne vid tolvslaget? Här är 4 anledningar att korka upp tidigare

29 dec, 2017
AvMikaela Råberg
De flesta av oss sparar det bästa till sist på nyår: Champagnen. Ofta får findrycken vänta till tolvslaget innan korken får flyga – vilket helt kan förstöra vår upplevelse av den!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Champagne hör nyårsafton till att skåla med – men gör det rätt. Det är så mycket bättre att korka upp och smaka på härligheten tidigt på kvällen, inte vänta till tolvslaget.

Sverige importerade bubbel för 739 miljoner kronor 2014, det är en ökning med 504 miljoner kronor sedan 2004, enligt Statistiska centralbyrån, och mer lär det ha blivit även de senaste åren. Trots vårt växande intresse för mousserad dryck är det många som inte har en aning om hur och när vi bör dricka. Så vi reder ut det åt dig!

Läs också: 5 hälsoskäl att skåla i Champagne! 

Middag med vin, förfest med cider och öl och slutligen en kyld och dyr flaska skumpa att skåla med utomhus – så ser det ofta ut när vi svenskar firar nyår. Det finns dock fördelar med att poppa champagneflaskan tidigt under kvällen och experter menar till och med att vi får ut mest av vår bubbliga dryck om vi korkar upp redan på morgonen.

Annons

Därför bör du inte vänta med champagnen till midnatt:

1. Munnen hinner bli ofräsch

Många gör misstaget att spara det bästa och dyraste till sist, men faktum är att du vinner mycket på att göra precis tvärtom. Ju tidigare på dagen desto fräschare är du i munnen och på så vis får du ut mer av de aromer en välgjord champagne erbjuder. Varför inte inleda dagen med ett bubblande glas? Eller avnjut det medan du svirar om inför kvällen.

2. Minusgrader förstör smakerna

Välkyld dryck i all ära, men när det kommer till champagne bör den inte vara för kall. Enligt Systembolaget är den perfekta serveringstemperaturen mellan 6 och 8 grader. Att låta flaskan stå på kylning utomhus – inte sällan i flera minusgrader – från eftermiddag och ända fram till tolvslaget kan därför vara förödande för smaken.

Läs också: Så kan champagne göra dig snyggare

3. Smaklökarna har ändå fått nog vid tolvslaget

Efter smakrik nyårsmat, med olika måltidsdrycker till, har dina smaklökar fått sitt. Att då förtära en dyr skumpa framåt småtimmarna är allt annat än idealt om du vill få ut så mycket som möjligt av din champagne.

4. Skumpa är en utsökt måltidsdryck

Ett glas bubbel på förminglet ser vi ofta medan champagne som måltidsdryck är desto mer sällsynt. Egentligen finns det ingen anledning till att begränsa sig och experter menar att skumpa passar till all slags mat. Nyårsklassiker som skaldjur och kötträtter fungerar utmärkt med champagne, likaså söta desserter, och självklart, klassikern jordgubbar och champagne.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons