Därför får du ont när du tränar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att få ont när man tränar kan bero på flera saker. Det kan vara något så enkelt som träningsvärk – men om du gång på gång får ont på samma ställe är det viktigt att du går till botten med problemet. Rebecca Carlowitz är personlig tränare och legitimerad naprapat vid Salkhallens Naprapatklinik i Alvik. Hon möter ofta kvinnor med skador som uppstått i samband med träning.

– Felet som många gör är att de går ut för hårt, så att kroppen inte hänger med. Om man börjar med löpning är det till exempel viktigt att även träna coremuskulaturen, de utgör stommen i nästan all träning, säger hon.

En felbelastning på ett ställe kan leda till att du får problem på många andra ställen i kroppen – en dominoeffekt som kan vara svårstoppad.

– Allt hänger ihop. En belastningsskada i foten kan leda till knäproblem, som i sin tur kan ge problem i höften och sedan i ryggen. Därför är det viktigt att försöka hitta orsaken så snabbt som möjligt, säger Rebecca Carlowitz.

Det kan handla om små detaljer som ger förslitningar i det långa loppet.

– Var därför noggrann när du väljer skor, sportbehå och annan utrustning. Om du är osäker på om du tränar på rätt sätt, ta hjälp av en PT som kan visa hur du ska göra. Då minskar du risken att göra fel. Ibland kanske du tror att värken kommer från träningen – men i själva verket beror den på något helt annat.

– Tänk efter hur du sitter på jobbet, hur mjuk eller hård din madrass är eller vad du bär för skor till vardags. Problemen kan börja redan där, men visa sig först på gymmet, säger Rebecca Carlowitz.

Genom att lära känna sin kropp är det lättare att veta när något inte står rätt till.

– Då märker man ganska snabbt om det gör ont på ”rätt” eller ”fel” sätt. Du kanske håller på med en träningsform som inte passar din kropp eller dina förutsättningar. Då är det bättre att stanna upp och prova på något nytt – innan det är för sent.

Få hjälp med MåBra:s smärtguide

ont-i-ryggen-430

Har du ont i ryggen när du tränar? Klicka här för tips och hjälp!

ont-i-nacke-430

Har du ont i nacken när du tränar? Klicka här för tips och hjälp!

ont-i-axeln

Har du ont i axlarna när du tränar? Klicka här för tips och hjälp!

 

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: