Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Därför blir vissa mer sötsugna än andra!

20 jul, 2015 
Kan du inte motstå sötsuget? Det behöver inte vara ditt eget fel...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är svårare för vissa att motstå sötsaker än för andra. Och förklaringen kan vara biologisk! Våra gener påverkar nämligen hur vi upplever söta smaker. Det gör att vissa behöver lite extra socker för att känna sig nöjda, enligt en ny studie från Monell Chemical Senses Center.

Forskarna jämför smaksinnet med hörseln. Precis på samma sätt som att personer som fötts med dålig hörsel höjer volymen på stereon, så behöver vissa en extra tesked socker i kaffet för att känna samma söta smak som andra.

Läs mer: Nytt spenatpulver tar bort ditt sötsug 

Forskarna lät närmare 2000 personer smaka på och betygsätta hur starkt de upplevde den söta smaken i fyra olika lösningar som innehöll antingen fruktos, glukos, aspartam eller neohesperidindihydrochalkon (NHCD). De två första är naturliga sockerarter och de två senare är syntetiska sötningsmedel.

Läs mer: Bli fri från sötsur – med hjälp av mindfulness

Annons

Det visade sig att då att vissa upplevde de söta smakerna 30 procent svagare än andra. Det betyder alltså att de behöver 30 procent mer av det goda för att känna samma tillfredställelse. Och forskarna kom fram till att det berodde på testpersonernas gener.

Läs mer: Sockerberoende? Så övervinner du sötsuget!

Resultaten blev desamma – för både de naturliga och syntetiska källorna. Det var alltså den söta smaken som hade betydelse, inte själva källan.

 

AV: Elin Lenander

FOTO: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Svårt att stå emot suget? Med de här smarta knepen blir det lite lättare!

 

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.

Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

 

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.

Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

 

 

Annons