Enligt Hjärtrapporten 2019, som släpps av Hjärt-Lungfonden, kostar svenskarnas dåliga matvanor samhället 53 miljarder kronor – varje år. Vi har nu blivit det minst hälsosamma folket i Norden, där mer än varannan invånare bär på övervikt.
Några av problemen är att vi äter för mycket salt och ohälsosamma fetter, och för lite frukt, grönsaker och fibrer. Detta beräknas varje år kunna kosta över 6400 svenskar livet. Och det skulle inte krävas mycket för att minska den här siffran.
– Tillsammans med ändring av levnadsvanor vad det gäller alkohol och tobak kan matvanor bidra till att minska risken för cancer med 30 procent och risken för hjärt- och kärlsjukdomar är ännu större, 80 procent, säger Stina Norberg, näringsfysiolog och folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län, till SVT.
En femtedel äter farligt dåligt
Hon berättar att det är ungefär 10 procent av befolkningen som äter enligt de nordiska rekommendationerna – och 20 procent äter så dåligt att de riskerar sin hälsa.
Fetma och övervikt är vanligt bland personer med dåliga matvanor – men även smala personer med dåliga vanor riskerar förstås att bli sjuka.
Äta nyttigare – 5 saker att börja med
Det är en stor utmaning att ställa om sin kost helt, och många klarar inte av det på egen hand utan hjälp av en dietist och stöd från omgivningen. Vet du med dig att du inte äter särskilt nyttigt? Ta ett steg i taget – varje förbättring räknas.
Här är några steg som kan göra stor skillnad:
Ät mer fibrer
Få in mer fibrer och fullkorn i kosten. En fiberrik kost minskar risken för bland annat tjock- och ändtarmscancer, och hjälper dig hålla en hälsosam vikt, vilket i förlängningen skyddar mot fetmarelaterade cancerformer.
Fiberrik mat gör också att du känner dig mätt längre, vilket minskar risken att du äter för mycket.
Fibrer hittar du bland annat i:
- Bönor
- Linser
- Avokado
- Havregryn
- Fullkornsprodukter
- Nötter
- Frukt
- Grönsaker
Ät mindre salt
Vi svenskar älskar salt mat! Enligt Livsmedelsverket äter vi mellan 10 och 12 gram per dag – trots att den internationella rekommendationen ligger på bara 6 gram/dag.
Tyvärr ökar ett stort saltintag risken för hjärt-kärlsjukdomar, och många med högt blodtryck rekommenderas att dra ner på sitt saltintag. Men att bara sluta salta på maten räcker inte, då 70 procent av vårt saltintag kommer från färdiglagad mat som korv, bröd, smör, skinka och ost. Det är alltså dessa saker du bör dra ner på eller byta ut.
Välj ett osaltat smör, byt din vanliga ost mot färskost och kanske kan du byta korven mot en bit kyckling?
Ät mindre rött kött
Ät äta stora mängder rött kött och chark är kopplat till ökad risk för vissa cancertyper, och enligt Cancerfonden bör man inte äta mer än 500 gram i veckan.
Idag finns gott om alternativ till kött i butikerna! Har du till exempel testat att göra korv stroganoff med halloumi? Kyckling, fisk, ägg, linser och bönor är också hälsosamma alternativ till biffen.
Fler vegetariska recept:
- Vegetarisk gryta med smak av Indien
- Vegetarisk gryta á la Japan
- Vegetarisk chiligryta med bönor & linser
- Ravioli med rostad paprika
- Parmesanrostade quornfiléer med bönor
Dra ner på läsken
Att dricka mycket läsk och andra sockersötade drycker är ett sätt att få i sig mycket energi men nästan ingen näring. Just läsk tycks dessutom vara extra dåligt för hälsan, enligt studier.
Forskare har gjort en djupdykning i den existerande forskningen om olika kostrelaterade riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och diabetes typ 2 – och landar i slutsatsen att läsk särskiljer sig ifrån andra typer av snabba kolhydrater och sockriga produkter (även om inget av det är bra för hälsan).
Mycket forskning görs nu på lightläsk, och där går forskningen isär även om mycket tyder på att det inte finns något samband mellan aspartam och ohälsa.
Svårt att sluta dricka läsk helt? Börja med att dra ner – kanske kan du tänka ”varannan vatten”?.
Ät mer frukt och grönsaker
De flesta av oss behöver inte äta mer överlag, men skulle må bra av att byta ute en del på tallriken mot frukt och grönsaker. Och det är mycket mer hälsosamt att äta frukt och grönt, än att försöka kompensera genom att äta kosttillskott.
I frukt och grönsaker finns många av de mikronutrienter vi behöver i form av vitaminer och mineraler, fibrer och antioxidanter med mer. Äter man mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer, skriver Livsmedelsverket
Några av fördelarna med att äta grönsaker, förutom alla näringsämnen, är att de håller dig mätt och håller igång magen tack vare alla fibrer. De stabiliserar också blodsockret och hjälper dig hålla en jämn energinivå under dagen.
Nyttigaste grönsakerna enligt Livsmedelsverket:
- Spenat
- Haricots verts
- Broccoli
- Sockerärter
- Avokado
- Vita bönor
- Purjolök
- Blomkål
- Linser
- Kikärter
Källa: SVT, Sydsvenskan, Hjärt-Lungfonden, Cancerfonden, Livsmedelsverket Foto: TT
…
Läs mer:
Kalori-lista: 42 livsmedel du kan ersätta med nyttigare alternativ!