Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Boosta hälsa och vikt - med het chili

19 sep, 2012 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bekanta dig med den pikanta kryddfamiljen chili, där medlemmarna vrider upp förbränningen och motverkar cancer – samtidigt som de ger maten en härlig hetta!

Höj temperaturen i köket med chili! De eldiga grönsakerna finns i varierad styrka och smak, med den gemensamma nämnaren att de kan pigga upp immunförsvar och vrida upp ämnesomsättningen.

Några heta fakta

Chilipeppar, eller chilepeppar som fantasterna väljer att kalla det, finns både som färsk variant och som torkad krydda. Oavsett om du mumsar mild spansk peppar, inlagd jalapeño eller rökt chipotle kommer styrkan från ämnet capsaicin.

Alla chilifrukter klassas efter styrka och graden mäts efter mängden av detta ämne. Skalan kallas Scovillegrader och förkortas SG. Rent capsaicin har 16 miljoner SG och riktigt stark chili,  som habanero, toppar skalan med 300 000 SG.

Kajennpeppar har ungefär 50 000 SG och kan efter tycke och smak ge precis den hetta som efterfrågas i en maträtt.

Annons

Kan förebygga cancer

Samma ämne har en förmåga att motverka cancer, enligt en studie vid Nottingham University. Forskningen visade att capsaicin angriper och förgör cancerceller utan att påverka omgivande friska celler, något som kan förklara att cancer är mindre vanligt i de länder där starkt chilikryddad mat förekommer ofta på menyn, resonerar forskarna.

Reglerar aptiten

Capsaicin ökar också energin och verkar aptitdämpande. Du äter helt enkelt mindre när maten är stark och det räcker med en halv tesked hackad chilipeppar för att minska din aptit, visar en studie.  Hettan i maten gör hela kroppen varm, en effekt som även ger fettförbränningen en skjuts i rätt riktning. En chilikryddad måltid höjer förbränningen och effekten kan hålla i sig upp till 3 timmar.

Bygger immunförsvar

Chili är inflammationsdämpande och kan lindra symtom när du till exempel drabbats av förkylning. Frukterna är dessutom rika på C-vitamin, som hjälper kroppen att ta upp viktigt järn, stärker bindväven och motverkar infektion. Innanför skalet finns också mängder av stärkande antioxidanter – ju färgladare frukt, desto mer av den varan!

5 kryddstarka recept

Meny-0902-chili-och-korianderrakor
Chili- och korianderräkor på rostat bröd

Meny-0711-Lax-sweet-chili
Lax sweet chili

Springrolls med chililime

Heta kycklingben

Meny-0903-Chiligrillad-ananas
Chiligrillad ananas med chokladyoghurt

 

Källor: Mersmak, Nyfiken Vital

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons