Biologen: Därför ska du inte äta ekologiskt

Annika Svensson är molekylärbiolog som arbetat med växtförädling. Hon en en av motståndarna till ekologisk odling eftersom hon menar att det kräver mer resurser och inte bidrar med tillräckligt mycket mat.

Enligt studier är det betydligt mindre skillnad på skörden från ekologisk odling och konventionell odling än vad man tidigare trott, men i snitt blir skördarna 19 procent mindre enligt en studie från Berkeley Institute.

Annika Svensson menar i stället att det absolut bästa vi kan göra för oss själva och miljön är att äta svensk mat.

– Inga djur i Sverige får antibiotika. Inga djur äter GMO-foder. Inga djur äter tillväxthormoner. Inget svenskt kött innehåller MRSA eller salmonella. Det behöver du inte välja ekologiskt för. Men de ekologiska är duktiga på att marknadsföra sig, säger hon till Sveriges Radio.

Här är maten som innehåller mest bekämpningsmedel 2016

Annika Svensson vänder sig också mot att den ekologiska odlingen är beroende av bidrag, i Sverige upp emot 550 miljoner kronor varje år.

– Det är en helt bidragsberoende produktion. Jag tycker att kommuner och landsting ska sluta köpa in det. Eftersom det är dyrare, det har inga miljöfördelar och det har inga fördelar för våra barn, säger hon.

Vad gäller gifter i maten menar hon att växter producerar egna gifter för att skydda sig själva om vi inte tillsätter dem. Och det påståendet får också stöd i forskningen.

– Man måste börja med att ställa saker i sin rätta proportion. Det finns naturliga och onaturliga gifter i maten. Oavsett om du dricker ekologiskt eller vanligt kaffe får du i dig koffein som är giftigt för kroppen. Och dricker du tre koppar kaffe på en dag har du fått i dig mer gift än vad du får av eventuella bekämningsmedelsrester under ett år. Och alkohol behöver vi inte ens nämna hur giftigt det är.

 

Ny studie: Så hälsosam är den ekologiska maten

Personer som äter ekologiskt har mindre gift i kroppen.

Utvald läsning