Baka glutenfritt: Ljuvligt majsbröd med solrosfrön

glutenfritt morotsbröd

En del behöver äta glutenfritt för att de inte tål gluten, andra väljer det för att de tycker de mår bättre av det. Självklart kan man också göra det för att variera sig.

Se även: Det här är glutenintolerans

Det här är glutenintolerans
1:01

Efter reklamen: Det här är glutenintolerans

(1:01)

Slå på ljud

Någon som alltid bakar glutenfritt är Linda Filipsson, 35 år, som driver bloggen Glutenfria Köket. Där bjuder hon på en mängd olika recept inom både bakning och matlagning. Själv har hon diagnosen celiaki, glutenintolerans.

Många av våra vanligaste matbröd lika sötade som kanelbullar

Lindas tips till dig som bakar glutenfritt för första gången

Linda tipsar om att det kan vara lite annorlunda att baka glutenfritt. Har man aldrig gjort det förut så kan man tänka på att en glutenfri deg är kladdigare än en vanlig vetedeg. Så om degen är svår att ta i så är det ändå som det ska.

Det kan också vara bra att välja samma sorts mjölmix som står i receptet, då olika typer av mjöl beter sig på olika sätt och ger olika resultat.

Recept: Majsbröd med solrosfrön

Här är ett av Lindas recept på matbröd. Läs igenom receptet noga innan du sätter igång och bakar. Lycka till och njut av resultatet.

Du behöver:

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 msk psylliumfröhusk
  • 1,5 dl majsmjöl (90 g)
  • 0,5 dl solrosfrön (gärna torrostade) (30 g)
  • 6 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röda (320 g)

Stor mjölguide: Vilken sorts mjöl passar bäst till vad?

Gör så här: Smula jästen i en bunke, lös upp med hälften av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och psylliumhusk. Rör om och låt blandningen svälla i 5 min. Tillsätt sedan olja, sirap och salt i bunken.

Mät upp mjölmix, majsmjöl och solrosfrön i en separat bunke. Häll ner mjölblandningen lite i taget och kör ihop till en smidig deg med elvispens degkrokar eller i en hushållsmaskin. Arbeta degen i ca 5 min. Den ska vara kladdig.

Olja en brödform och stjälp upp degen, jämna till degen i formen och låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda brödet på andra falsen nedifrån i 35 min, 200 grader.

Recept, och foto, från Linda Filipsson (Glutenfria Köket)

Utvald läsning