Så bakar du trendigt avokadobröd – perfekt som mellanmål

avokadobröd och avokados

Avokadomacka har blivit en enkel go-to för hälsomedvetna människor de senaste åren. Samtidigt har allt fler grönsaker har börjat smyga sig in i bröd i olika varianter, alltifrån lingon och rödbetor till morot och squash. Och vi får inte glömma det ljuvliga bananbrödet!

3 supergoda – och nyttiga – recept på bananbröd

Men avokado i brödsmeten, har du testat det? Just nu trendar avokadobröden på sociala medier, men faktum är att det fanns långt innan avokadomackan blev en snackis – närmare bestämt redan på 70-talet. Hur kan vi ha missat?

En av hemligheterna är, passande nog, att hålla det enkelt. Receptet innehåller nämligen endast sex ingredienser.

Recept: Baka avokadobröd, 1 limpa

Du behöver:

2 riktigt mogna, stora avokados

2 dl socker

3 ägg

5 dl mjöl

1,5 tsk bakpulver

En nypa salt

Så här gör du:

Mosa ihop avokado med socker. Blanda ner äggen och vispa ihop ordentligt med en gaffel. Vänd sedan ner vetemjöl och bakpulver (blanda gärna de torra ingredienserna först).

Häll ner den vackert ljusgröna smeten i en smord form och baka på 175 grader i cirka 45-50 minuter. Känn efter med en sticka så att brödet har stelnat innan du tar ut det.

Saftigt och sött med men fullt av vitamin B, E och K, kalium och nyttiga fetter, eftersom avokadon bär hela rollen som fettkälla.

0:59

Efter reklamen: 5 hälsoskäl att äta avokado

(0:59)

Slå på ljud

Så får du avokadon att mogna fortare

Nu blev du sugen på att baka va? Men att hitta en perfekt avokado för omedelbar användning är lättare sagt än gjort. Avokado kräver ofta planering. Som tur är finns det ett smart knep som kan hjälpa till att påskynda mogningsprocesssen, för här vill du ha riktigt mogna avokados.

Stoppa avokadon i en påse, det stänger inne etylensyran som avokadon avsöndrar och som, när de hålls kvar, kommer att få avokadon att mogna snabbare. Förvara i rumstemperatur. Mogningsprocessen tar dock fortfarande ett par dagar, beroende på avokadons status när du stoppade den i påsen. Vill du skynda på processen ytterligare kan du slänga ner ett äpple i påsen också, gärna ett Red Delicious eller Golden Delicious, som båda avger mycket etylensyra.

Källa: Well+Good

Foto: TT