Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Är du villig att äta så här för att gå ner i vikt?

13 nov, 2014 
Bara 2 procent av Sveriges befolkning följer hittills denna kosthållning, men viktminskningseffekten är mycket lovande.
Annons

De som enbart håller sig till mat från växtriket går ner mer i vikt än de som äter kött och mejeriprodukter, enligt en ny studie från University of California. Forskarna jämförde viktminskningen hos veganer med personer som åt mejeriprodukter eller kött. När studien avslutades efter sex månader hade veganerna i genomsnitt gått ner 4,3 procent eller drygt 7,5 kilo mer än de andra.

De 50 försökspersonerna delades slumpmässigt in i fem olika grupper som skulle följa olika dieter: veganer som alltså bara åt mat från växtriket, vegetarianer, halv-vegetarianer som åt kött ibland, fisk-vegetarianer som åt fisk och skaldjur och en femte grupp som inte uteslöt någonting utan åt en blandad kost som både bestod av mat från växt- och djurriket.

Många dieter på senare år har inneburit att man skär ner rejält på kolhydraterna. Men enligt studiens resultat så tappade de som åt mest kolhydrater flest överflödskilon. Veganernas kaloriintag bestod nämligen i genomsnitt av 55 procent av kolhydrater. De andra grupperna fick däremot i sig 50 procent eller mindre av sina kalorier från kolhydrater.

Annons

Vad kan då viktminskningen bero på? Forskarna nämner specifikt att de kolhydrater som veganerna huvudsakligen åt hade lågt GI-värde som håller blodsockret på en jämn nivå. Det gör att man förblir mätt länge. Dessutom är vegansk kost ofta både fettsnålare och innehåller färre kalorier än kött och mejeriprodukter. Forskarna påpekade även att de som skär ner på kolhydrater går miste om väldigt näringsrika livsmedel. Men det är viktigt att välja kolhydratkällor av hög kvalité.

Läs mer: Hälsoriskerna med low carb-dieter

Även om man inte vill sluta äta kött och mejeriprodukter så kan det vara en fördel att äta mer nyttig, kolhydratrik mat från växtriket. Naturligtvis bör vi hålla nere intaget av snabba kolhydrater som socker och vitt vetemjöl. Istället kan vi satsa på kolhydrater av högre kvalité med lägre GI-värde som frukt, grönt, baljväxter och rotfrukter. De innehåller bland annat massor av fibrer, vitaminer och mineraler som är svåra att få i oss om vi utesluter den näringsgruppen.

Annons

Begrepp:
Vegan: Äter enbart mat som kommer från växtriket. De äter alltså inte rött kött, fågel, fisk, ägg eller mejeriprodukter.
Vegetarian: Äter mat som kommer från växtriket. Dessutom äter de mjölkprodukter eller ägg – eller båda!

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Metoden som gör dig smal för livet – utan bantning

ga-ner-i-vikt-fort

Fettbrännardieten: Den supersnabba versionen!

fettbrannardieten-snabba-versionen (1)

Fettbrännardieten, som utlovar upp till 5 kilos viktminskning på 2 veckor, har fått stor uppmärksamhet. Nu kommer rivstartsmetoden, en snabbversion av dieten som det kan räcka med att köra i 4 dagar.

Läs mer: Fettbrännardieten: Den supersnabba versionen!

Annons