Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Åldern då du tackar nej till fika

04 okt, 2011 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sötsaker till kaffet är inget för svenskarna. I alla fall inte om det är en kvinna över 50 som tillfrågas!

Varannan anställd under 35 år äter gärna sötsaker som godis, läsk och kakor. Det visar en undersökning som hälsoföretaget Previa gjort. Över 55 000 svenskar har svarat på frågor kring kost- och motionsvanor och trivseln på arbetsplatsen.

De som helst tackar nej till sötsaker på eftermiddagsfikat är främst kvinnor över 51 år. Av dem undviker nästan 70 procent sött till kaffet.

Även om sötsaker kan ha en negativ hälsoeffekt är fikapausen viktig för både kropp och själ. Den ger utrymme för återhämtning, bättre prestation och ett förbättrat socialt klimat.

– Pauser fyller en viktig funktion under arbetsdagen. Det ger tid för återhämtning, socialt utbyte och informella kontakter med kollegor. Som arbetsgivare bör man uppmuntra gemensamma kafferaster på arbetsplatsen, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig på Previa.

En kaffekopp med tillhörande bulle är kanske inte helt fel? Bjuder inte din arbetsgivare kan du baka några av våra två sundare varianter. Recepten hittar du här!

Annons