Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Äggfri påsk: Så kan veganer och äggallergiker festa loss!

19 mar, 2016 
Laga mat och baka utan ägg!
Är du vegan eller äggallergiker? Fira påsken ändå, här är äggersättningarna som gör jobbet!
Annons

Äggfri påsk, hur fungerar det? Ganska bra, tydligen. Med ett ökat antal veganer och äggallergiker har också marknaden mött upp med äggersättningar för olika ändamål. Här är några av dem:

Äggersättningspulver

Passar för att binda till exempel vegansk pannkakssmet eller bakverk, vissa går att använda till maränger och majonäs. Innehåller ofta tapiokastärkelse och potatisstärkelse. No Egg finns att köpa i butik, på apotek finns Loprofin.

Tofu

Mixa tofu med valfri mjölk (vanlig om du är allergiker, havre- eller sojamjölk om du är vegan) och använd istället för äggstanning i pajer. Hackad tofu kan ersätta hackat ägg i smörgåstårtor och såser eller röror.

Kala Namak

Ett indiskt svart salt med utpräglad svavelsmak, som påminner mycket om ägg. Krydda lätt i rätter som annars skulle bära smak av ägg, en tofuomelett till exempel!

Kikärter

Släng inte spadet från de konserverade kikärterna, vispa med elvisp och se själv vad som händer! Efter en liten stund har du fått ett skum som beter sig precis som äggvita – du kan till och med göra maränger av det! Kikärtsmjölet kan också användas som ersättning tillsammans med tapioka- eller majsstärkelse.

Annons

Fiberhusk eller psylliumfrön

Dessa frön används flitigt av glutenallergiker för deras bindande effekt. Men de kan också ersätta ägg. I msk psylliumfrön och 1 dl vatten som får svälla ett tag kan ersätta ägg i exempelvis veganska pannkakor.

Chiafrön

Även chiafrön bildar en gelé vid kontakt med vätska (därför kan du göra pudding och sylt av dem). 1 msk chiafrön och 3 msk vatten ersätter 1 ägg och kan binda pannkaka och bakverk.

Sojamjölk + äppelcidervinäger
När du blandar äppelsidervinäger med sojamjölk bryts mjölkens proteiner ner och resultatet blir något som påminner som skuren filmjölk. Tillsammans med bakpulver kan detta få mjuka kakor att bli luftigare.

Källor: Tidningen Buffé, Mitt Kök

Annons