9 tips – Så tar du hand om dina äpplen

1. Baka muffins, kakor, pajer…

Varför inte baka en äppelpaj, en mjuk äppelkaka eller ha i några väl tilltagna äppelbitar i dina muffins? Listan är lång på vilka härligheter som kan skapas med hjälp av dina äpplen.

2. Gör mos

Gott mos bör aldrig underskattas. Skala, kärna ur och koka dina äpplen mjuka tillsammans med socker. Mixa till mos och förvara tills det är dags att njuta av läckerheten. Kanske till pannkakorna eller frukostgröten.

3. Lägg in

Skala, kärna och klyfta äpplena. Koka försiktigt i sockerlag några minuter. Förvara i konserveringsglas tillsammans med lagen.

4. Tänk på djuren

Älgar och andra vilda djur uppskattar dina äpplen. Så har du inte möjlighet att ta hand om frukten, så ställer utan tvekan skogens konung och dennes vänner upp. Kör ut i skogen och lägg i en hög. Men se till att hålla dig på behörigt avstånd från trafikerade vägar så att djuren inte lockas dit. Var också säker på att du inte är inne på mark som kräver markägarens tillstånd.

5. Frys in

Ibland är det enkla också det bästa. Skala, kärna och klyfta dina äpplen. Placera i en burk i frysen. Håller i omkring ett år. Ett tips är att riva frysta äpplen på vaniljglass vilket ger en god och frisk smak.

6. Torka äppelskivor

Torkade äppelskivor kan ätas som godis eller blandas ner i müsli. Sätt ugnen på 80 grader. Kärna ur dina äpplen och skiva i 2-3 mm tjocka skivor. Sprid ut äppelringarna på bakplåtspapper och torka i 3-5 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.

7. Biogas och biogödsel

Genom att lämna överbliven frukt till återvinningscentralen kan dina äpplen omvandlas till biogas och biogödsel. Håll koll under vilken period som just din återvinningscentral är villig att ta hand om frukten.

8. Råsaft

Om du har tillgång till en råsaftcentrifug eller har möjlighet att låna en, så är råsaft helt rätt väg att gå. Dela äpplena och stoppa i centrifugen så har du snart en härlig must. Fruktköttet kan du använda i brödbaket.

9. Frossa!

Fyll på kroppen med vitaminer och antioxidanter inför mörkare tider. Ät så mycket du orkar, eller om du är känslig, så mycket din mage tål.

Källor: SVT, Expressen, ICA

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs också: Äpplets dag – vi firar med halva priset på vackert fat