8 smarta genvägar till en slankare kropp

1. Sov ordentligt
Om du inte sover tillräckligt kan hormonerna som kontrollerar aptiten påverkas så att du blir hungrigare och äter mer.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!


2. Drick inte läsk

Låt dig inte luras av att läsken är sockerfri. En studie visade att de som drack två eller fler burkar lightläsk om dagen fick en 500 procent större ökning i midjemåttets omkrets under en period en genomsnittlig period på 9,5 år, än de som helt avstod från den söta drycken. Det konstaterade forskare vid University of Texas Health and Science Center som analyserade 474 deltagares resultat.

Läs mer: Nytt forskningslarm – sötningsmedel kan skada din hälsa


3. Ät i lugn och ro

Tv-tittande och slösurfande på internet samtidigt som du äter kan sabotera dina viktminskningsplaner. När du är någon annanstans i tankarna så riskerar du att äta mer än du både tänkt dig och behöver. Om du istället avsätter tid för att äta utan distraktioner så blir du mer medveten om vad och hur du stoppar i dig, vilket leder till att du sannolikt håller nere portionsstorleken.

Läs mer: Här är TV-programmen som får dig att äta för mycket


4. Skippa lättprodukterna

Att äta rätter som specialframställts för att vara kalorisnåla kan vara förödande om du vill gå ner i vikt. De innehåller ofta extra salt, socker och kemikalier för att kompensera för ingredienserna som minskats eller helt tagits bort. Sådana lättare alternativ smakar även “lättare” och är dessutom näringsfattigare, vilket leder till att du äter mer. Det kan ironiskt nog göra att du ändå får i dig fler kalorier än om du istället hade ätit en vanlig portion av den äkta varan.

Läs mer: Lista – Så mycket socker innehåller maten


5. Ät mer frukt och grönt

Om du ser till att äta mycket frukt och grönsaker när du bantar så har du större chans att gå ner i vikt. Dessutom minskar risken att gå upp igen. Om du äter rikliga med växtbaserad föda får du i dig många olika näringsämnen i hög dos som även innehåller få kalorier. Du håller dig även mätt länge eftersom kosten innehåller mycket fibrer.

Läs mer: Green Kitchen Stories: ”Så gör du för att äta mer grönsaker”


6. Skriv matdagbok

Kvinnor som skrev ner allt de åt gick ner mer i vikt än andra, enligt en studie utförd av Journal of the Academy of Nutrition and Dietics där man analyserade 123 kvinnors resultat.

Läs mer: Kom igång med en interaktiv matdagbok – testa MåBra:s populära viktjänster!

 

7. Håll koll på kalorierna

Nötter, avokado, olivolja och mörk choklad är visserligen hälsosamma alternativ, men de innehåller ändå ganska många kalorier. Så även om du äter nyttigt så är det viktigt att det inte blir för mycket! En avokado innehåller exempelvis mer än 200 kalorier.

Läs mer: Vill du veta mer om hur många kalorier din mat innehåller? Använd vår kaloritabell!

 

8. Drick vatten

Om du dricker vatten innan måltiden så hjälper det dig att kontrollera portionsstorleken. Dessutom gör mat som innehåller mycket vatten – som exempelvis frukt och grönsaker – att du snabbare blir mätt och därmed äter mindre. Det finns även studier som tyder på att intag av kallt vatten kan förbättra ämnesomsättningen och minska suget efter läsk och andra söta drycker.

Läs mer: Vattnet som detoxar kroppen

 

LÄS MER:

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Svårt att stå emot suget? Med de här smarta knepen blir det lite lättare!

Du har bestämt dig för att undvika fikabröd, godis och friterat. Men så kommer det plötsligt – Det Stora Suget som är nästintill omöjligt att stå emot. Här är 10 smarta tips som hjälper dig!

Läs mer: 10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

 

Så minskar du midjemåttet med 16:8 – utan att äta mindre!

Inte bara vad du äter – utan även när du äter – har stor betydelse för din vikt.

Vill du gå ner i vikt och få smalare midja – utan att behöva äta färre kalorier? Testa då 16:8-metoden! Australiensiska forskare hyllar nu den smarta fastedieten.

Läs mer: Så minskar du midjemåttet med 16:8 – utan att äta mindre!

 

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Gå ner i vikt med fettbrännardieten!

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

Läs mer: Fettbrännardieten – Minska 5 kilo på 2 veckor!

 

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock