Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 hälsosamma, goda och nyttiga mellanmål

14 jul, 2017 
AvHelena Sjögren
Mellis är inte bara för barn. Här är sju goda och hälsosamma snacks att knapra på när suget slår till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss drabbas av en svacka på eftermiddagen och behöver fylla på energidepåerna. Men i stället för att snacksa på något sött är det bättre att välja ett mellanmål som bibehåller din näringsnivå.

Här är 7 hälsosamma och nyttiga mellanmål:

1. Hummus med råa grönsaker

Den klassiska kikärtsröran är inte bara mättande utan även rik på kalcium, järn, protein och fiber. Skär din favoritgrönsak i stavar och du har ett perfekt dippverktyg.

2. En handfull blandade frön

Pumpakärnor, solrosfrön, melonkärnor, hampafrön, psylliumfrö, sesamfrön eller kanske chiafrön. Frön är fulla med nyttigheter som kostfibrer, proteiner, fibrer, mineraler, vitaminer och nyttiga fettsyror. Välj dina favoriter och skapa den perfekta mixen. Var bara noga med att dricka ordentligt eftersom vissa av fröna sväller i magen och riskerar att absorbera vattnet i tarmen. Detta kan leda till förstoppning.

3. En handfull mandlar

Precis som frön är mandlar en bra källa till näring liksom protein och hälsosamma fetter. Mandel är också rik på vitamin E.

Annons

4. Äpple och jordnötssmör

Äpplet ger kolhydrater och fibrer som fördröjer matsmältningen, nötsmöret ger omättat fett och proteiner vilket skapar ytterligare mättnadskänsla. Välj osötad jordnötssmör för att göra mellanmålet ännu sundare. Är du känslig mot jordnötter kan du välja ett annat nötsmör.

5. Osötad yoghurt

Yoghurt är ett riktigt bra mellanmål – i alla fall om den är osötad. Naturell yoghurt innehåller protein, kalcium, vitaminer, kalium och magnesium liksom goda bakterier och probiotika. Vill du söta yoghurten kan du toppa med bär.

6. Energibars

Precis som när det kommer till yoghurt kan energibars vara ett riktigt bra mellanmål, om du gör kloka val. Köper du bars i butik innehåller många av dem stora mängder socker. Det gäller därför att läsa noga på förpackningen vad de faktiskt innehåller. Vill du bara helt säker på att barsen har ett bra innehåll kan du göra dem själv.

Läs också: Viktväktarrecept: Hemmagjorda powerbars

Läs också: MåBra testar energi-bars: Så nyttiga är de

Läs också: Nyttiga mellanmål som hjälper dig gå ner i vikt

 

Annons

7. Choklad

Du läste rätt. En liten bit mörk choklad om dagen har flera hälsofördelar. Mörk choklad är fylld med mineraler som järn, zink och selen. I studier har det visat sig att personer som åt en liten bit mörk choklad varje dag sänkte blodsockret och sina kolesterolvärden. Choklad innehåller också antioxidanterna flavanoler som ökar blodtillförseln till den del av hjärnan där minnesfunktionen sitter. Dessutom anses choklad uppmuntra känslor som lycka och välbefinnande.

Källa: Mittkök, Hemmets, Svenska Dagbladet, Eden, MåBra

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons