Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

7 hälsosamma fördelar med att äta kimchi

17 aug, 2020 
AvMåBra
Kimchi är supernyttigt för mage och tarm!
Fiberrik och kalorifattig: Kimchi är hälsosam och har enligt experter ett antal hälsofördelar. Här är några av dem!
Annons
Så olika kan 100 kalorier se utBrand logo
Så olika kan 100 kalorier se ut

Kimchi, eller fermenterade grönsaker, är nationalrätten i Korea och blir allt populärare här i Norden. Kinesisk kål är huvudingrediensen och den är fullpackad med vitaminer och andra hälsosamma näringsämnen.

Rätten tillverkas genom att man skär upp grönsaker, kryddor och örter och förvarar den i en syltburk innan den pressas samman och toppas med kål. Sedan ska du sätta på ett lock och sätta press på det, då burken ska stå på köksbänken i flera dagar.

Kimchi har ofta en stark smak av chili och vitlök.

– Kimchi består av fermenterade grönsaker, ofta med kinakål som huvudingrediens. Faktum är att maträtten har utsetts till den nyttigaste i världen flera gånger.

Så här säger Karoline Steenbuch Lied, som ansvarar för kost och näring (MSc) i Roede.

– Kimchi är hälsosamt eftersom det innehåller mycket fiber och är kalorifattigt, samt innehåller många vitaminer och mineraler och probiotiska mjölksyrabakterier och kraftfulla antioxidanter, förklarar hon.

Annons

När det gäller hälsofördelar visar studier att kimchi kan sänka kolesterolet, det har antiinflammatoriska egenskaper och kan förbättra minnet.

– Så kimchi är definitivt något som kan ingå i en hälsosam och varierad kost, säger hon.

7 hälsofördelar

Det amerikanska hälsomagasinet womenshealthmag.com har samlat sju hälsofördelar med att äta kimchi:

1. Det är bra för magen

De nyttiga bakterierna i kimchi ska bland annat vara mycket fördelaktiga för matsmältningen.

2. Bra för immunsystemet

De gynnsamma bakterierna som är bra för matsmältningen kan också vara bra för ditt immunförsvar, eftersom tarmen och matsmältningen påverkar immunsystemet.

3. Kan sänka kolesterolet

Flera studier har funnit att man genom att äta kimchi regelbundet kan minska det farliga kolesterolet.

4. Kan förbättra hjärthälsan

Kimchi kan förbättra hjärthälsan genom att öka nivåerna av antioxidanter i kroppen.

5. Antiinflammatorisk effekt

Rätten kan också hjälpa till mot inflammationer, vilket kan vara en allvarlig belastning på din hälsa över tid. Forskning visar att probiotika som finns i kimchi kan minska inflammationer i kroppen.

Annons

6. Förbättrar hjärnhälsan

Kimchi kan också förbättra hjärnhälsan, vilket är ett annat indirekt resultat av en frisk tarm. Nervsystemet i tarmen kommunicerar med hjärnan.

7. Kan hjälpa till med viktminskning

Kimchi kan till och med hjälpa dig med viktminskning, eftersom det är ett välsmakande, kalorifattigt alternativ. Människor tenderar att äta för mycket när maten är tråkig eller intetsägande, men när du lägger till välsmakande saker som kimchi till måltiderna, är det lättare att känna sig nöjd med sundare portionsstorlekar.

Full av vitaminer

Kimchi är inte bara en fiberrik, kalorifattig maträtt – den ger dig också massor av vitaminer, bland annat A, B1, B2 och C, några viktiga aminosyror, kalcium, järn och selen, probiotiska mjölksyrabakterier och kraftfulla antioxidanter.

– Kinesisk kål utgör grunden för rätten, medan andra mycket hälsosamma grönsaker tillsätts för smak och hälsa: ingefära, vitlök och chili. Således sägs den koreanska nationalrätten vara cancerförhindrande, antibakteriell, fetmaförebyggande, föryngrande OCH antidiabetisk.

Annons

Det säger Gunn Helene Arsky, en oberoende näringsfysiolog, författare och yogalärare.

Detta beror på jäsningsprocessen, som kan ta från veckor till månader.

– Här äter mjölksyrabakterierna upp kolhydrater och fiber från grönsakerna. Det gör maten lättare att smälta, näringsämnena blir mer tillgängliga för oss och bakterierna bildar vitamin B12, säger hon.

Men det viktigaste för hälsan är att när vi äter den här maten får vi levande mjölksyrabakterier som kan sätta sig i tarmen ett tag och förbättra tarmfloran.

– Därifrån kan de påverka aptiten, humöret och många andra saker som vi inte kunde ana att det har med tarmbakterierna att göra, men det gör det, och hela tiden hittar forskarna nya områden, säger Arsky.

Hur man gör kimchi

Klicka här för att komma till receptet som visar hur du gör hemgjord kimchi! Det är inte så svårt som det kan verka!

Källa: KK.no  Text: Marie Kvitrud   Foto: TT

Läs mer:

4 myter om probiotika som alla bör känna till

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

Få koll på syrade mjölkprodukter – detta skiljer dem åt!

Annons