6 smarta sätt att protein-berika din favoritmat

proteinberikade kesoplättar

5 hälsosamma snacks eller mellanmål
Slå på ljud

Protein är inte bara musklernas byggstenar, det mättar också väldigt bra. Istället för att äta en massa konstgjorda proteinprodukter finns det små, enkla saker vi kan göra i vardagen – för att berika det vi redan tänkt äta med lite extra protein.

6 tips på hur du proteinboostar maten

1 Byt ströbröd mot valnötter

valnotter proteinberikar din mat

Istället för att panera med ströbröd – testa att använda rostade, hackade valnötter. Eller toppa din sallad med hela valnötter. Förutom att du får i dig mer protein får du dessutom i dig omega 3.

2 Proteinboosta plättarna

kesopannkakor proteinberikar mate

Genom att blanda i lite keso i din plättsmet gör du genast plättarna både fluffigare och mer mättande. Riktigt mättande kesoplättar gör du av 1 banan, 2 ägg och ett halvt paket keso. Rör ihop, stek i smör och toppa med bär.

3 Smaksätt mat med pesto

pesto proteinberikar maten

Gör en pesto på örter, olivolja och valnötter. Vips har du något supergott att hälla på pasta, på mackor, på salladen … Med valnötter istället för pinjenötter, som det traditionellt är i pesto, får du mer protein i dig.

4 Rör ner äggvita där det passar

aggvita proteinberikar maten

Ägg är en riktigt bra proteinkälla! Lägg till äggvita i smoothien, i gröten eller i vad du kan komma på att det kan passa i. Äggvita ger ingen direkt smak men högre proteininnehåll.

5 Dryga ut med quinoa

quinoa proteinberikar maten

Om du gör soppor, sallader eller grytor – blanda i extra quinoa. Dels smakar det gott, dels får du i dig mer protein i varje tugga.

6 Byt bröd mot äggrullar

aggrulle proteinberikar maten

Istället för att göra tortillas, eller äta tunnbrödsrullar av olika slag – testa äggrullar. Steg två rörda ägg till bra omelett-konsistens. Lägg den tunna ”äggpannkakan” på ett fat och fyll på med dina favorit-tillbehör. Rulla ihop som en wrap och mumsa på!

Foto: TT

Källa: Womenshealth

LÄS MER:

Här är grönsakerna som innehåller mest protein

Exakt så mycket protein borde du äta

Stor granskning: Många proteinbars innehåller fel sorts protein

Utvald läsning