6 köksknep som gör att matlagningen går på ett kick

Var sak på sin plats och tydlig strategi är grundläggande i matlagning. Men det finns knep som kan göra köksarbetet ännu lite smidigare. Här är sex enkla tips som lämpar sig både för glada amatörer och proffs.

1. Frys choklad och rivjärn

Ska du riva choklad och vill undvika att det slutar i en rörig sörja? Frys både choklad och rivjärn i tio minuter innan så blir resultatet lättare att hantera.

Läs också: 14 smarta tips att använda sig av i köket

2. Få ut max ur citronen

Vill du få ut max av citron och lime när du pressar juice? Lägg frukterna på en tallrik och kör dem i mikron i 10-15 sekunder tills de börjar mjukna. Ta ut, skiva och pressa ut rubbet!

3. Frys vitlökskuber

Vitlök, ingefära och chili är omistliga smakhöjare men innebär också pilligt finhackande. Testa att använda rivjärnet istället och gör puré som du häller i en form och fryser till iskuber. Behändigt att använda i grytan eller marinaden när du behöver lite extra skjuts i anrättningen.

Läs också: Få bort dålig lukt i köket – enkla knep 

4. Skala schalottenlök

Schalottenlökar kan vara mariga att skala. Men det finns givetvis knep som underlättar. Lägg lökarna i en skål, täck med kokande vatten och låt stå i 10 sekunder så bör skalningen gå lättare sedan.

5. Frukt mognar fortare tillsammans

Har du bananer och avokado hemma som inte är tillräckligt mogna att förtäras? Enligt Good Housekeeping kan du lägga frukten i en papperspåse och låta ethylenet som frukterna utsöndrar skynda på mognadsprocessen. Även tomat ska ha samma effekt.

Läs också: 7 saker du måste rensa ut ur köket i vår

6. Kolla om äggen är färska

Osäker på om äggen är färska eller ej? Gör som de gjorde i gamla tiders häxprocesser och testa om de flyter i ett glas vatten. Ägg som flyter är dåliga och ägg som sjunker till botten är bra!

Källa: Good Housekeeping, Country living.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Checklista: 10 saker du glömmer att städa i köket

Få bort dålig lukt i köket!

Läs också: Checklista: 10 saker du glömmer att städa i köket

 

Utvald läsning