Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

5:2 expert: Så maxar du fastedagarna!

09 jan, 2014 
Marie Tegnér och Ola Lauritzson coachar 5:2-klubbens medlemmar!
Här delar Ola Lauritzson, kostprofil och en av 5:2-klubbens experter, med sig av sina bästa fastetips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Drick ordentligt

Drycken ger en tillfällig och välkommen mättnadskänsla när hungern slår klorna i dig. Se därför till att dricka rikligt med vatten under hela dagen. Kaffe och te fungerar också utmärkt, men var försiktig med mängden koffein, särskilt sent på dagen. Då är örtteer, rooiboste eller koffeinfritt kaffe bättre.

Buljong, eller kalorisnål soppa, är utmärkta alternativ. Testa att äta buljongen med sked.

Undvik däremot alla drycker som innehåller mycket kalorier, som fruktjuicer, läsk, mjölk, färdigköpta smoothies, öl och vin.

2. Vänta i 15 minuter

När vi inte äter blir vi hungriga, det är helt naturligt – och motsatsen vore förödande. Hungerkänslor kommer i vågor, och försvinner lika snabbt. Det är inte så att hungern successivt växer under dagen för att till slut bli ohanterlig. Tvärtom, hungerattacken kommer ganska plötsligt och försvinner en kort stund senare. Bara att du är medveten om det gör allt mycket enklare. Ta för vana att vänta ut hungern. Ge den en kvart så känns allt helt okej igen.

Annons

3. Ta en promenad

Fysisk aktivitet har en mängd positiva egenskaper. Intressant nog hjälper det dig också att komma igenom dina fastedagar på ett enkelt sätt. Gå ut, ta en lång promenad, lyssna på musik och aktivera kroppen. Har du bra kondition kan du cykla eller rentav jogga en stund. Annars är en rask promenad utmärkt. Allt hjälper dig att ta bort hjärnans fokus på mat, eller snarare bristen på den. Samtidigt ökar du kroppens fettförbränning ytterligare och förkortar tiden till ketos, det vill säga då kroppen börjar bryta ner vår lagrade fettreserv och omvandlar den till energi som våra muskler och hjärna kan tillgodogöra sig.

 

Annons