Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

5 tips – hacka lök utan gråt

16 jan, 2017 
Vem kan hacka lök utan att gråta? Här får du våra bästa tips för att lyckas.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När man skalar eller skär lök, frigörs det vissa enzymer i löken – så kallade allinaser. Enzymerna reagerar med svavelhaltiga aminosyror i löken och bildar ämnet syn-propantial-S-oxid. Det är denna substans som framkallar tårar i ögonen på den som hanterar lök. När ämnet kommer i kontakt med ögats hornhinna, skickas genast elektrokemiska signaler till hjärnan, som ger tårkanalerna order att producera tårar. Det är en helt naturlig reaktion när ögat utsätts för ett irriterande ämne.

Använd en vass kniv

Ett av de bästa knepen för att slippa gråta är att använda en riktigt vass kniv. Försök också att hacka löken snabbt – utan att skära dig!

Fräscht med citron

Gnugga skärbrädan med en citronklyfta innan du börjar hacka löken. Sedan kan du enkelt skära den utan tårar i ögonen. Citronen minskar också risken för att skärbrädan ska lukta lök.

LÄS OCKSÅ: Så städar du bort dålig lukt i köket

Hacka med bra ventilation

Ett bra tips är att hacka löken med spisfläkten påslagen.

Annons

Frys löken!

Ett alternativ är att lägga löken i frysen i minst en timme innan du börjar hacka den. Om löken är tillräckligt kall förhindrar det irriterande tårar och den brännande känslan i ögonen.

LÄS OCKSÅ: 6 sätt att städa med bikarbonat

Läsartips! – Knäckebröd

Ett knep mot tårande ögon när man skär lök är att ha lite knäckebröd till hands. Sug på brödet, inte tugga, medan du skalar och skär löken – det fungerar jättebra!

Källa: Illustrerad vetenskap

Av Sofia Gerholm, artikeln är ursprungligen från Året Runt
Foto AOP-IBL

Annons