Tareq Taylors enkla knep för att hacka lök snabbt och slippa gråta

Tareq Taylor visar hur man ska hacka lök.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

1:04

Efter reklamen: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

(1:04)

Slå på ljud

Under pandemin har många fått en förstärkt eller kanske helt ny kärlek till matlagning. Oavsett om detta kommer att hålla i sig eller ej framöver så kommer vi förr eller senare ställas framför faktumet att löken behöver hackas.

Så varför inte försöka göra det så smidigt som möjligt? Det finns nämligen väldigt enkla knep som alla förmodligen inte hade koll på.

Test: Hur mycket kan du om matlagning?

Är kniven riktigt vass undviks tårar i ögonen

Det är kocken Tareq Taylor som delar med sig av tipsen till Aftonbladet. Han garanterar inte att det blir hundra procent fritt från tårar för alla men bedyrar att det fungerar för honom. Och det går på bara någon minut.

– Om du vill hacka lök och gråta så lite som möjligt så ska du se till att ha en riktigt vass kniv. Det låter löjligt men det är faktiskt så. En dålig kniv gör att det bara sprutar löksaft överallt, säger Tareq Taylor till tidningen.

Så skalar och hackar du lök snabbt och enkelt

En kniv som skär genom en lök.

När man delar löken på mitten bör man göra det på denna ledden.

När man ska skala löken så är kockens tips att inte dela löken först. Börja istället med att skära av nästan hela roten, avsluta precis där sista lagret av löken börjar. På så sätt kan du sedan dra av allt skal i ett nafs!

Dela sedan löken på mitten. När man sen ska börja med själva hackandet så är det många som snittar löken på alla ledder men man behöver egentligen inte göra snitten som löper horisontellt eftersom löken redan har naturliga snitt åt det hållet.

Person som hackar en lök där de naturliga snitten i löken syns.

Här ser man tydligt de naturliga snitten i löken som man inte behöver göra manuellt.

Nästa tips är att vinkla kniven och snitten efter lökens form! Hacka inte löken helt rakt lodrätt utan följ halvcirkelformen med kniven. Gör flera hack över löken utan att gå hela vägen till knoppen så att löken håller ihop. Sen gör man samma sak på andra ledden.

– Då har jag finhackat lök utan att jag får de där långa bitarna på sidan, säger Tareq Taylor.

5 matlagningsmissar vi gör när vi försöker äta nyttigt

Bäst i köket SVT med Tareq Taylor, Niklas Ekstedt och My Feldt

Tareq Taylor har arbetat som kock i över 30 år och känns av de flesta igen från både tv-rutan och bokomslag. Nu är han även aktuell i det nya programmet Bäst i köket där åtta matkunniga familjer tävlar i matlagning.

10 kokböcker för dig som vill att det ska gå lätt och snabbt

Det kan verkligen gå hur som helst när familjen lagar mat tillsammans och tänk då pressen när det också är en tävling.

Tareq Taylor är en av jurymedlemmarna tillsammans med Niklas Ekstedt och My Feldt. Programmet har premiär den 14 oktober.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT