Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

5 livsmedel som kan dämpa inflammation i kroppen

04 apr, 2018 
AvNanna von Knorring
Vår kost påverkar vår hälsa och en sund, mångsidig diet är därför viktig för många. Antiinflammatorisk mat har länge varit en trend och råvarorna som lyfts fram är fullproppade med goda egenskaper. Här listar vi fem livsmedel som kan dämpa inflammation och är enkla att laga mat med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Antiinflammatorisk kost är en hälsotrend som håller i sig. Tanken bakom är att vi ska äta livsmedel som bidrar till att dämpa inflammationer i kroppen och motverkar sjukdomar. Det är dock naturligt med viss inflammation i kroppen, eftersom det är en del av immunförsvaret och kroppens sätt att bekämpa sjukdomar.

Livsmedel som sägs vara antiinflammatoriska är ofta rika på nyttigheter som fibrer, antioxidanter och vitaminer – komponenter som kan förebygga och skydda mot sjukdomar. Men för att kosten ska påverka vår hälsa positivt räcker det inte med enskilda livsmedel, utan hela kosten ska vara mångsidig, näringsrik och hälsosam.

Läs också: Maten som hämmar inflammationer – och hjälper dig ner i vikt!

 

Här listar vi fem nyttiga livsmedel som du enkelt kan tillföra i matlagningen:

1. Spenat

Spenat är en populär bladgrönsak som innehåller höga doser av flera vitaminer. Dess antioxidanter minskar risken för sjukdomar och sänker kolesterolet och en studie vid Lunds universitet menar att grönsaken även kan främja viktminskning. Spenaten är enkel att variera i olika maträtter och är god såväl tillagad som rå.

Annons

2. Päron

Råvaror som innehåller gott om fibrer bidrar till en normal tarmfunktion och balans i kroppen. Päron är rika på fibrer och ger därför även en långvarig mättnadskänsla, vilket är en fördel om man försöker gå ner i vikt eller få bukt med onyttigt småätande. Välj päron när du ska ta en frukt eller blanda den i en god sallad till lunch.

3. Granatäpplekärnor

De små röda kärnorna i granatäpplet är fulla av hälsosamma antioxidanter och studier pekar på att kärnorna även kan ha en positiv effekt på bland annat kolesterolet och blodtrycket. Ät dem som de är eller strö dem över salladen för att ge måltiden en guldkant.

Läs också: 5 antiinflammatoriska drycker att starta dagen med

4. Paprika

Paprikor är fyllda av antioxidanter och innehåller även kapsaicin som finns i chilifrukter, ett ämne som sägs hämma inflammationer i kroppen. Att laga mat med paprika är enkelt – ät den som den är, blanda den i en sallad eller sås eller låt den spela en av huvudrollerna i maträtten.

5. Makrill

Den goda makrillen är rik på nyttiga fetter som verkar antiinflammatoriskt. Dessutom är fisken en utmärkt källa för både B12- och D-vitamin, som bland annat bidrar till ett fungerande immunförsvar. Ät fisken på ett bröd, låt den ta plats i en matig sallad eller gör en medelhavsinspirerad rätt med fisken i fokus.

Läs också: 8 råvaror som motverkar inflammation i kroppen

Källor: Time.com, Livsmedelsverket, Sydsvenskan, Mitt Kök
Foto: IBL/Shutterstock

Annons