5 fantastiska livsmedel som är i säsong just nu

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Här är 10 livsmedel som är i säsong mellan augusti och oktober som du verkligen borde passa på att frossa i:

Svamp

Champinjoner, kantareller och Karljohansvamp – alla är de i säsong under hösten. Och tur är väl det, för tack vare det höga vatteninnehållet är de är kalorisnåla samtidigt som de innehåller högre proteinkvalitet än många andra vegetabilier. Dessutom innehåller de vitamin B och C  och är helt gudomliga att äta.

Men var försiktig när du går loss på champinjonerna – man kan nämligen få i sig för mycket av det goda. Enligt Livsmedelsverket kan det vara farligt att äta omkring ett hekto champinjoner i veckan under en längre tid kan du få i dig för mycket av ämnet fenylhydrazin som kan vara cancerogena.

Läs även: Nybörjarguiden: Så lyckas du med svampplockningen

Plommon

Äntligen är det plommon-säsong! De lila guldklimparna är rika på antioxidanter, stärker skelettet och verkar antiinflammatoriskt. De är dessutom kalorisnåla och rika på mineraler som kalium och magnesium. Tack vare sina fibrer är de också tacksamma att äta för dem med långsam mage. Men det betyder också att de med känslig mage eller IBS kan göra bäst i att undvika den laxerande frukten.

Läs även: 6 goda anledningar till att frossa i plommon

Aubergine

Äggplantan är rik på fibrer vilket har visat sig effektivt mot till exempel tjocktarmscancer, och det är dessutom bra för den som lider av förstoppning. Genom att äta aubergine får du även i dig B-vitamin som motverkar stress och är bra för minnet och hjärnfunktionen.

Björnbär

Den som har björnbär i trädgården är en lyckans ost. De är inte bara väldigt goda, utan innehåller även E-vitamin som stävjar infektioner i kroppen, salicylat som sägs motverka hjärtsjukdom och vitamin C och K, fenolsyror och folat.

Björnbär ska kunna minska risken för vissa cancersorter, ge huden skydd mot UV-strålning och dessutom innehåller en näve björnbär nästan hälften av dagsbehovet av fibrer.

Läs även: 10 nyttiga superbär – och du hittar alla i Sverige

Kronärtskocka

Det är inte bara konärtskockshjärtat som går att äta – även den inre delen av bladen på frukten är ätliga. Och inte bara ätliga, utan även nyttiga. De innehåller nämligen kalium och inulin som är bra för blodtrycket och tarmfloran. Konärtskockan är dessutom väldigt kalorifattig, vilket är bra för den som behöver tappa några kilon.

Källor: Livsmedelsverket, Säsongsmat

Foto: Shutterstock

Redaktionens tips
Dela på: