4 livsmedel som kan lindra din pollenallergi

Krokus, tussilago och fågelkvitter – äntligen är våren här. Eller? En ständigt rinnande näsa och kliande, röda ögon kan göra det svårt för många att njuta till fullo. Men enligt hälsosajten Prevention kan ändringar i din kost lindra de irriterande symtomen.

Den som har benägenhet för allergi kan börja producera allergiantikroppar. Antikropparna sätter sig på ytan av en del av våra celler som innehåller histamin och andra retande ämnen. När det allergiframkallande ämnet återigen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna som får cellerna att släppa ifrån sig de retande ämnena – och det är det som leder till en allergisk reaktion.

Men misströsta ej! Genom att ladda upp med livsmedel som har antiinflammatoriska egenskaper kan dina allergisymtom lindras.

4 livsmedel som kan lindra din pollenallergi

1. Gurkmeja

Oändligt många studier har gjorts på denna superkrydda och dess antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmejan, eller framför allt dess aktiva komponent curcumin, kan blockera utsläppet av histamin för att hindra den allergiska reaktionen.

2. Pumpafrön

Dessa små godbitar är packade med muskelavslappnande magnesium som hjälper till att vidga luftvägarna så att du kan andas lättare. Studier på djur har dessutom visat att magnesiumbrist kan leda till ökade nivåer av histamin i kroppen.

3. Lax

När du äter lax får du i dig viktiga omega-3-fettsyror som hjälper till att hämma inflammationer i kroppen. I en tysk studie som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition kom man bland annat fram till att de som fick i sig mycket omega-3 löpte mindre risk för hösnuva.

4. Äpplen

I äpplen finns ämnet quercetin som förhindrar att cellerna släpper ifrån sig histamin. Det är dock viktigt att känna sin allergi innan man börjar mumsa i sig äpplena för att få i sig ämnet. Vissa pollenallergiker lider nämligen av korsallergier vilket betyder att man ibland reagerar på liknande allergiämnen från en annan källa. Det kan innebära att man blir extra känslig för till exempel äpplen. Har man en korsallergi kan man istället få i sig quercetin genom till exempel kapris, blåbär, vindruvor och broccoli.

Bild: Thinkstock

 

Utvald läsning