Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

3 anledningar att inte dricka light-cola

17 aug, 2012 
Försäljningen av light-coladrycker ökar lavinartat, men de kalorifria dryckerna kan snabbt bli en riktigt ohälsosam vana.
Annons

Sötningsmedel och koffein är en återkommande kombination på light-colans innehållsförteckning, oavsett fabrikat. Dessa två substanser är också anledningen till att många blir beroende av denna typ av dryck. Det menar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

– Sötningsmedlen är beroendeframkallande, framför allt i kombination med koffein som de här läskerna innehåller. Jag upplever att allt fler blir beroende, säger hon till Expressen.

Ökar sötsuget

Sötningsmedel frigör precis som socker må bra-hormonet dopamin. Hjärnans belöningssystem aktiveras, men där socker ger kalorier och mättnadskänsla skapar de artificiella sötningsmedlen sug efter mer sött. Konsekvensen blir att vi äter och dricker ännu mer, och det kalorifria alternativet gör att kaloriintaget i slutändan ökar.

Men det är inte bara ur kalori- och viktsynpunkt som dryckerna får bakläxa. Här är ytterligare anledningar till att skippa dem enligt Erlanson-Albertsson.

Annons

Skadar tänderna

De surhetsreglerande ämnen som döljer sig bland bubblorna fräter på tänderna. Du riskerar både tandhälsa och ökar risken för missfärgningar när du dricker den här typen av läsk.

Risk för cellförändringar

– På kort sikt kan det leda till huvudvärk och inflammationer. På längre sikt finns risk för allvarligare sjukdomar. Flera studier visar till exempel att sötningsmedlet aspartam kan orsaka cellförändringar, säger Charlotte Erlanson-Albertsson till Expressen.

 

LÄS OCKSÅ:

Läsk-igt: Så sjuka kan vi bli av bubblorna!

Sötningsmedel – vikthjälp eller bara bluff?

Därför blir du inte lättare av light-chips

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons