Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

13 udda saker du nog inte visste om choklad

10 nov, 2017 
AvMalin Ny
Att choklad har en egen dag är inte svårt att förstå. Här är 13 saker du inte visste om allas vår favoritgodsak!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den 11 november är det chokladens dag, och vi är många som jublar över att få frossa i chokladkakor och godis med extra gott samvete. Men hur mycket vet du om choklad – egentligen? Visste du till exempel att choklad i stort sett är en grönsak och att Sverige började att tillverka chokladkakor och praliner redan 1872?

Läs också: Chokladälskare? 8 otippade anledningar att ta en bit till!

Här är 13 saker du kanske inte visste om vårt favoritgodis.

Vit choklad är egentligen inte riktig choklad
Vit choklad skiljer sig från vanlig choklad på det sättet att det endast är fettet från kakaobönan som används till tillverkning, inte själva kakaomassan. I övrigt tillverkas den precis som brun choklad och resultatet är en nästan vit choklad. Den brukar smaksättas med vanilj eftersom kakaosmöret i sig nästan är smak- och doftlöst.

Choklad är gammalt
Kakaoträdet har odlats i Centralamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer, och bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år.

Annons

Olika choklad har olika stor miljöpåverkan
Mjölkchoklad har cirka tre gånger så stor miljöpåverkan som mörk choklad, visade en studie från 2011 vid Institutet för Livsmedel och Bioteknik som beställts av Livsmedelsverket.

Kakao har använts som valuta
Aztekerna, ett indianfolk i centrala Mexikos högland, använde kakaobönor som betalningsmedel och bönorna var en eftertraktad bytesvara i hela Centralamerika. Även skatt erlades med valutan. Det sägs också att aztekernas siste härskare, kung Montezuma, hade ett lager om nära 1 000 ton torkade kakaobönor vilket var en otrolig förmögenhet på den tiden.

Läs också: Chokladnyheter – godsakerna gör dig frisk

Choklad är (typ) en grönsak

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel som är baserade på kakaobönan och bönan framställs av kakaoträdet Theobroma Cacaos frukt. Så med lite god vilja kan vi faktiskt kalla choklad för en grönsak.

Britter skapade den första chokladkakan
1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första mer fasta chokladbiten kunde tillverkades 1847 av The Fry & Sons shop, ett brittiskt chokladföretag.

Annons

Varm choklad var den första chokladdelikatessen
Det var vanligt att koka varm choklad i både den mexikanska och aztekiska kulturen bland framstående personer, men smaken var inte alls som den är idag och drycken kryddades ofta med chili och vanilj.

Mjölkchoklad skapades i Schweiz
Daniel Peter skapade den första riktiga mjölkchokladen 1875, efter att ha testat sig fram i över åtta år. Kondenserad mjölk visade sig vara nyckeln för att receptet skulle funka.

Läs också: Smal av choklad? Ja, om du äter rätt sort!

Det krävs många bönor

För att göra ett kilo choklad krävs det mellan 300-600 kakaobönor, vilket motsvarar ungefär mellan 10 och 20 kakaofrukter.

Cadbury var först
Chokladföretaget Cadbury, som finns fortfarande, skapade den första chokladkakan redan 1842. I Sverige började chokladkakor och praliner att tillverkas i fabriker 1872 i form av Cloettas ångchokladfabriker.

Nästan all choklad kommer från Afrika
Cirka två tredjedelar av all kakao framställs idag i Västafrika, med 43 procent i Elfenbenskusten.

Läs också: Forskare: Choklad är bättre än medicin mot hosta

Kakaoträd kan bli 200 år gamla
Kakaoträden kan bli så gamla som 200 år men producerar bara kakaobönor i 25 år.

Choklad smälter ovanligt fort
Choklad är den enda ätbara substansen som smälter vid cirka 33 grader, vilket kan förklara varför den smälter så snabbt på tungan.

Källa: Mentalfloss.com Foto: IBL

Choklad – ät det varje dag och få en yngre hjärna

Läs också: Choklad – ät det varje dag och få en yngre hjärna

Annons