Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

12 smarta tips som får dig att äta mindre

26 aug, 2010 
Plocka fram frukt och grönt - och göm undan sötsaker.
Tycker du att du äter rätt - men väger ändå några kilo för mycket? Då ska du ta del av tipsen nedan från boken Mindless Eating—Why We Eat More Than We Think, som tidningen Prevention tagit del av.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

 

1. Lämna maten

Ta inte med kastruller med mat till matbordet, då riskerar du att äta mer. Lämna dem i köket i stället, så slipper du frestelsen att ta mer.

2. Samla på hög

Om du äter mat som lämnar spår efter sig, exempelvis kycklingvingar eller godis med papper, lämna skräpet framme så att du verkligen ser hur mycket du har ätit.

3. Använd mindre tallrik

En mindre tallrik rymmer mindre mat, helt enkelt. Med en mindre tallrik riskerar du inte att ta för mycket, och även om tallriken är full behöver inte portionen vara mer än normalstor.

4. Stanna upp

Ta en paus, lägg ner kniv och gaffel och konversera under måltiden. Du känner mättnadskänslan bättre om du äter långsammare.

5. Dela upp maten

Om du äter borta och får en stor portion, dela upp den redan från början och bestäm innan hur mycket du ska äta. Du behöver inte äta upp allt bara för att det serveras.

6. Knapra morötter

Om du lagar mat och blir sugen på att provsmaka det du tillagar, se till att ha exempelvis morötter eller något annat att knapra på i stället. Så att det inte blir för många onödiga kalorier genom provsmakningen.

Annons

7. Ät alla mål

Genom att hoppa över måltider riskerar du att äta mer på kvällen. Så försök att få in frukost, lunch, middag och mellanmål varje dag, för att få en bättre balans.

8. Stressa ner på rätt sätt

I stället för en chokladbit eller glass när du känner dig stressad eller nere, försök att finna ro på annat sätt, genom exempelvis yoga, en bok eller ett samtal med en vän.

9. Öppettider i köket

Stäng köket två timmar före du går och lägger dig, så undviker du onödiga kvällssnacks.

10. Göm sötsakerna

Lägg undan sötsaker och andra frestelser så att du inte ser dem. Lägg fram frukt och grönt i stället.

11. Fram med tandborsten

Borsta tänderna direkt efter att du ätit. Det signalerar att ”ät-tiden” är slut – och tar även bort sötsuget som kan dyka upp efter maten.

12. Undvik tv-mat

Tv-tittande kan medföra en hel del snacks eller annan mat. Gör tv-rummet till en snacksfri zon!

Av Anna Eriksson

Bild: Thinkstock

 

Annons