Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

10 udda fakta som du inte kände till om vanliga livsmedel

01 mar, 2018 
AvHanna Carlsson
Visste du att choklad vari hårdvaluta och att ketchup använts som medicin? En del av våra vanligaste livsmedel har en mycket spännande bakgrund!
Annons

1. Människor föds med sockersug

Har du utvecklat ett cola-beroende? Skyll på att du föddes. Studier visar nämligen att nyfödda starkt föredrar söta smaker jämfört med salta eller bittra smaker.

2. Choklad har använts som valuta

Under aztekernas tid blev kakaobönor så eftertraktade att de användes som ett sätt att handla varor. Typ som i nuläget när man förhandlar om vem som får sista biten av chokladkakan.

3. Varje banan du äter är en klon

Nästan hela världens bananexport kommer från en enda odlad sort som kallas Cavendish. Cavendish bananer är fröslösa och därför sterila vilket innebär att jordbrukarna måste klona växten.

4. Minimorötter existerar inte

Trots sitt smågulliga namn är minimorötter gjorda av defekta morötter som har skivats, skalats och formats till mindre bitar.

5. Ananas växer på buskar

Visste du att Hawaii-pizzans stolthet växer ut ur marken från en lövväxt som kan bli upp till 1,5 meter lång?

Annons

6. Ostron lever när du äter dem

Varför? Döda ostron kan innehålla ett stort antal bakterier som kan göra dig väldigt sjuk, därför lever ostronet när du käkar det.

7. Morötter var från början lila

Den moderna orange moroten existerar bara för att holländska odlare i slutet av 1700-talet odlade muterade stammar av den lila sorten.

8. Choklad kan döda hundar

Många har säkert koll på att man inte ska ge choklad till hundar men vet du varför det är en dålig idé? Choklad innehåller teobromin, en bitter kemikalie som finns i kakaobönor, som har knutits till sjukdomar hos hundar. I tillräckligt stora mängder kan den giftiga reaktionen på kemikalien orsaka allvarlig skada.

9. Ketchup såldes som medicin

Nog för att det hade varit svårt att klara livet utan ketchup men förr såldes det röda guldet faktiskt som medicin. Koncentrerad i pillerform trodde man att ketchup kunde behandla bland annat diarré och matsmältningsbesvär.

10. Chili lurar din mun att tro att det bränner

Den brinnande känslan du upplever kommer från en kemisk förening som finns i paprikan som kallas capsaicin. Capsaicin binder till smärtreceptorer på nerverna, vilket gör att din hjärna och kropp reagerar på liknande sätt som om det var något varmt i munnen.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Annons