Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

10 feta livsmedel som din kropp behöver

21 nov, 2019 
AvNina Jakobson
Fett kan vara fett bra för dig – om du väljer rätt sort. Här listar vi 10 feta livsmedel som du borde äta mer av för hälsans skull.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du kanske tror att fett är dåligt för dig, att det gör dig överviktig och bidrar till försämrad hjärt-kärlhälsa. Men faktum är att vi behöver fett – det är en viktig källa till energi och behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessutom använder kroppen det för att bygga och reparera celler samt tillverka hormoner. I fetterna finns också de essentiella – livsnödvändiga – fettsyrorna som kroppen inte kan tillverka själv. Det enda sättet för oss att få i oss dem är via maten. De påverkar flera av kroppens funktioner, som blodtrycket och immunförsvaret.

Här är 10 feta livsmedel du bör njuta mer av

Avokado

Nästan allt fett i avokadon är det enkelomättade, nyttiga fettet. Här finns också stora mängder av den viktiga fettsyran omega 3. Dessutom innehåller den gröna godsaken en mängd vitaminer och mineraler, som A, B, C och E, folsyra, magnesium, zink och kalium samt en ordentlig dos kostfiber. Allt detta kan hjälpa till att hålla kolesterolet i schack. Det har också visat sig att näringsämnet lutien, som finns i avokadon, fungerar antiinflammatoriskt för vår hjärna, vilket påverkar vår kognitiva funktion positivt.

Annons

Testa vår goda avokadobowl!

Avokadobowl med jordgubbar och blåbär.
Avokadobowl med jordgubbar och blåbär.

Ägg

Är ett av de mest kompletta livsmedlen. Innehåller högkvalitativt protein, är en bra källa till vitaminer och mineraler, har ett bra fettinnehål,l innehåller alla essentiella aminosyror vi behöver och har ett högt innehåll av nyttiga antioxidanter.

Ät till exempel en smaskig äggmacka

Matig äggmacka på gott rågbröd.
Matig äggmacka på gott rågbröd.

Jordnötssmör

Är visserligen väldigt kaloririkt på grund av sitt höga fettinnehåll, men är också väldigt nyttigt eftersom det ger mycket mättnad, bra fettkällor, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Jordnötter har visat sig vara både antiinflammatoriska och kunna vara kolesterolsänkande.

Annons

Testa att addera jordnötssmör i din smoothie

Smoothie med jordnötssmör.
Smoothie med jordnötssmör.

Lax

Fet fisk, som lax, innehåller mycket omega 3-fettsyro, som kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Dessutom får du i dig en betydande mängd D-vitamin, jod och selen om du sätter upp lax på menyn ett par gånger i veckan. På köpet får du bra kvalitet på det protein du får i dig.

Lax med crème fraiche-sås ger sommarfeeling

Lax med citron och ärter.
Lax med citron och ärter.

Nötter

Nötter är både näringsrika och feta, även om innehållet varierar en del mellan dem. Pekan- och paranötter innehåller mest fett, men de förstnämnda har också störst andel antioxidanter och de sistnämnda mycket selen. Valnötter bjuder på en stor mängd av den viktiga fettsyran omega 3 och hasselnötter magnesium, kalium och E-vitamin. Cashewnötter innehåller inte bara minst fett, här är också näringsinnehållet lite lägre än i andra nötter. Sötmandlar är rika på kalcium och jordnötter ger mycket protein och zink.

Annons

Grapefrukt med nöttopp är ett ljuvligt mellanmål

Prova att toppa grapefrukten med nötter!
Prova att toppa grapefrukten med nötter!

Chiafrön

Det här superfröet har en mängd fördelar: det stärker immunförsvaret, motverkar inflammationer minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och är bra för hjärna och skelett. Har ett högt innehåll av omega 3 och ger också bra med protein, fibrer, aminosyror, kalcium, mangan och fosfor. Dessutom binder det 12 gånger sin vikt av vatten. Allt det här gör chiafröet perfekt för folk som konditionstränar mycket.

Annons

Den här chiapuddingen med saffran ger bra julfeeling

Den här chiapuddingen får julig smak av saffran.
Den här chiapuddingen får julig smak av saffran.

Grekisk yoghurt

Om du äter grekisk yoghurt är fetthalten hela 10 procent, men den håller dig mätt länge och ger dig mycket protein och kalcium. Se till att välja den naturella varianten och tillsätt bär och nötter eller frön.

Gör en god smoothie på grekisk yoghurt

Smoothie med frysta bär och riven ingefära.
Smoothie på grekisk yoghurt, frysta bär och riven ingefära.

Svarta oliver

Svarta oliver innehåller hela 90 procent fett, men det handlar om det nyttiga enkelomättade fettet, som kan minska riskerna för åderförkalkning och öka det goda kolesterolet i kroppen. Just svarta oliver innehåller också nyttiga antioxidanter och är fulla av E-vitamin.

Annons

Lägg oliverna i biffgrytan – mums!

Svarta oliver funkar utmärkt i grytan.
Svarta oliver funkar utmärkt i grytan.

Mörk choklad

Innehåller en hel del fett, men också en massa nyttiga antioxidanter som kan motverka högt blodtryck, öka din prestationsförmåga och förbättra din syn. Men ät med måtta – och ju mörkare choklad desto bättre!

Njut av en ljuvlig chokladmousse!

Mörk chokladmousse med jordgubbar
Toppa moussen med jordgubbar som gifter sig fint med den mörka chokladen.

Ost

Många ostar innehåller mycket fett och därför bör du inte äta för mycket av dem. Men de ger också mycket kalcium och bra protein att det kan vara värt att unna sig dem emellanåt.

Annons

Testa goda tortillasnacks med ost

De här knapriga snacksen får smak av både parmesan och klassisk, svensk hårdost.
De här knapriga snacksen får smak av både parmesan och klassisk, svensk hårdost.

Källor: Anki Sundin, Livsmedelsverket, Allas.se, Expressen, Health

Läs mer:

Stor guide: Här hittar du de nyttiga antioxidanterna

11 livsmedel du trodde var onyttiga – men är faktiskt bra

9 supernyttiga råvaror du borde äta – varje vecka

Annons