Annons

Annons

Ny forskning: Människor kan delas in i fyra typer – vilken är du?

Människor är mer förutsägbara än vi tror. Faktum är att de flesta av oss tillhör en av fyra personlighetstyper. Vilken är du?

Optimisten, pessimisten, den tillitsfulla eller kanske rent av den avundsjuka? 90 procent av oss kvalar in i någon av de här personlighetstyperna, visar ny spansk forskning. I studien har man utsatt 541 personer för ett stort antal sociala dilemman. Bland annat tittade man på hur, eller ens om, testpersonerna samarbetade med andra människor i olika situationer. Utifrån deras reaktioner har man kommit fram till att nästan alla väljer att bete sig enligt någon av de fyra personlighetstyperna. Och föga smickrande visade det sig att den flesta av oss hamnar i gruppen de avundsjuka. Bara tio procent av oss faller utanför ramarna och hamnar i en femte, odefinierbar grupp. De som hamnar här beter sig helt enkelt på ett sätt som inte går att förutsäga. Resterande 90 procent beter sig så här:

Annons

De avundsjuka

Hit hör 30 procent av människorna. Filosofin är att det inte är så viktigt vad man åstadkommer eller hur man gör det, så länge man är bättre än alla andra.

Optimisterna

utgår ifrån att man alltid kommer att hitta den bästa lösningen när man samarbetar med en annan människa. Och när man samarbetar siktar man gärna högt eftersom det gynnar båda parter. Hit hör 20 procent av människorna.

Pessimisterna

Är lika många som optimisterna, alltså 20 procent. Utmärkande är att pessimisten räknar med att kunna bli sviken och helst väljer det minst onda av två dåliga ting.

De tillitsfulla

Är födda att samarbeta och väljer alltid att göra saker i grupp – även om det inte innebär en fördel. De bryr sig inte om huruvida de är bättre eller sämre än andra. 20 procent hör hit.

Källor: Sciencedaily.com, SvD.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…