Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!

31 jan, 2022 
närbild på medelålders kvinna
Vägen till en frisk hud och glansigt hår börjar på tallriken. Här är de byggstenar du behöver för att stärka dem inifrån.
Annons

Vissa näringsämnen är särskilt viktiga för hud och hår. Grunden är alltid en sund, varierad kost med proteiner och bra fetter.

TV: Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!Brand logo
TV: Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!

Protein är viktigt eftersom huden till största delen består av kollagen, som är just ett protein. Det håller huden elastisk och spänstig. Kollagen är viktigt även för hår, leder och bindväv. Men med åren avtar kroppens egen tillverkning av proteinet.

Mat med kollagen

Därför kan vi hjälpa kroppen genom att tillföra det utifrån, via mat som fungerar som byggstenar för tillverkningen av kollagen. Till byggstenarna för kollagen hör bland annat ägg, kött (gärna i form av en benbuljong!) och vegetariska alternativ som tofu, spirulina, bönor och nötter.

Fettsyrorna omega 3 och 6 är två andra, viktiga nyckelspelare. Brist på fettsyrorna kan kopplas till eksem och andra inflammatoriska hudproblem, i hårbotten till exempel. Ett bra sätt att få i sig mer av fettsyrorna är att äta olika nötter och frön.

Annons

Man kan se protein och fettsyror som basen för hud- och hårvård men de behöver stöd av andra näringsämnen för att kunna göra sitt jobb fullt ut. Ett exempel är kollagen, som behöver C-vitamin, för att kunna produceras av våra kroppar. Här är de vitaminer du behöver för att bygga upp hud och hår!

Vitaminer för hud och hår

A som i anti age

A-vitamin är ett supervitamin när det gäller hudvård. Både utifrån och inifrån. Det finns i serum och crèmer i form av retinol, som är en snällare variant av A-vitaminsyra (som annars är receptbelagt). Vitaminet är en antioxidant och är särskilt viktigt för överhuden. Forskning visar att det hjälper mot såväl akne, rynkor som solskador. Inälvsmat är rik på A-vitamin men det finns även i ägg. Man kan också ta omvägen via betakaroten. När det kommer in i kroppen omvandlas det till A-vitamin. Betakaroten, som är en antioxidant, finns i morötter, grönkål och spenat.

Annons

B – boostar hud och hår

Niacin, eller vitamin B3, finns i två former: nikotinsyra och nikotinamid (kallas också niacinamid) - och båda är heta hudvårdsingredienser. Brist på B3 är väldigt ovanligt, men kan ge symtom som torr, hård och missfärgad hud. Tillsatt i créme eller serum anses B3 ge minskade porer och jämnare hudton. Inifrån anses det skydda mot rosacea och akne. Niacin hittar du i jordnötter, lax, kyckling och fullkornsbröd. Biotin, vitamin B7, ses mest som ett supervitamin för håret men det är lika viktigt för hud och naglar. Det finns i nästan all mat och brist är därför mycket ovanligt.

C – hudens superstjärna

C-vitamin spelar en nästintill avgörande roll i produktionen av det viktiga kollagenet. I studier har man sett att brist på C-vitamin ökar risken för torr, rynkig hud. Det tillsätts även i crèmer eftersom det jämnar ut pigmenteringar och ger lyster. Rikligt med C-vitamin finns i citrusfrukt, jordgubbar, broccoli, röd paprika och bär.

Annons

D – en doldis för hel hud

Det här vitaminet är en riktig multi-spelare: det är bra för benhälsan, immunförsvaret, psyket men också för huden. Där hjälper ­D-­vitaminet till med sårläkning och reparation. Vitaminet används också för att behandla hudsjukdomen psoriasis både inifrån och med crèmer. Du hittar det i feta fiskar, ägg och berikad mjölk, fil och yoghurt.

E – med extra effekt

Precis som D-vitamin finns E-vitamin naturligt i vår hud. Skillnaden är att E är en stark antioxidant som skyddar lite extra mot åldrande. E-vitamin kan förebygga och reparera solskador och har länge används både i medicinsk och kosmetisk hudvård. Det samarbetar tätt med C-vitamin. Brist på E-vitamin är ovanligt. Det finns bland annat i frön, ägg, vegetabiliska oljor, margarin och vetegroddar.

Källor: Livsmedelsverket, Hudvårdsbibeln av Johanna Gillbro

Foto: TT

Se också: Så föryngrar du huden med tio årBrand logo
Se också: Så föryngrar du huden med tio år
Annons