Artikeln innehåller reklamlänkar

Så växer du ut håret snabbast – kändisfrisörens tips

Det här händer om du slutar tvätta håret med schampoo
0:38

Efter reklamen: Det här händer om du slutar tvätta håret med schampoo

(0:38)

Slå på ljud

Det är ett vanligt scenario – du har klippt av håret till en kort page, för att det ser så himla snyggt ut på alla andra. Men när håret väl är avklippt inser du att du inte alls känner dig som dig själv i den nya frisyren, och vill ha tillbaka dina gamla längder. Låter det bekant?

Tyvärr går det ju inte att klistra tillbaka gammalt hår igen, och om du inte har ork, tid eller pengar att använda dig av hårförlängningar så är det bara att vänta på att håret växt ut igen.

Men det går i viss mån att påskynda utväxtprocessen – eller i alla fall göra så att den inte tar längre tid än den hade behövt.

Hur snabbt ditt hår växer grundar sig i dina gener, men du kan räkna med mellan sju och 13 millimeter nytt hår i månaden.

Därför ska du klippa dig regelbundet

Att klippa håret regelbundet kan kännas kontraproduktivt när du vill växa ut håret, men det gör att du hålla kluvna hårtoppar borta. Låter man de kluvna hårtopparna ta plats kan de leta sig vidare upp i håret, och göra att du måste klippa av ännu mer hår för att bli av med allt det slitna. Så att besöka frisören med jämna mellanrum är att föredra om du vill att håret ska bli långt.

Men hur ofta ska man klippa sig? Det är den stora frågan. Kändisfrisören Christine Symonds klipper stjärnor som Kaley Couco och Chelsea Handler, och menar att det är en svår balansgång.

– Det är en hårfin gräns mellan att ge håret en chans att växa ut och bli längre, och att låta det gå för länge så att längderna måste klippas av. Om du klipper dig för ofta under utväxtfasen så klipper du bara av den nya längden, säger hon till Well and good.

Symonds säger att hon ber sina kunder att boka tid var 12:e till 16:e vecka – alltså ungefär var tredje eller fjärde månad – om de vill låta håret växa ut. Det beror dock lite på hur håret mår i övrigt.

– Det finns undantag för alla regler. Ju mindre påfrestningar du utsätter håret för, desto längre kan du gå mellan klippningarna.

Alltså, ju mer du bleker eller färgar håret, eller använder varma stylingverktyg, desto oftare bör du besöka frisören.

Produkter som stärker håret

Det finns också produkter som kan hjälpa till att göra håret starkare – och till och med få det att växa snabbare.

Kit för tunt hår, Care Trial Kit System – Nioxin

Märket Nioxin har många olika kit som alla är framtagna för att stärka håret och minska håravfall. I kitet hittar du schampo, balsam och en treatment för hårbotten – allt för att skydda hårbotten, återställa fuktbalansen och främa hårväxten. Care Trial Kit System hittar du här (länk till Lyko).

Schampo och balsam, Head & Hair Heal – Maria Nila

Svenska Maria Nilas storsäljande serie Head & Hair Heal är en serie framtagen för att behandla torr hårbotten. Genom att behandla din hårbotten stimuleras också hårsäckarna vilket på sikt ger ökad hårproduktion och motverkar håravfall. Här kan du läsa mer om produkterna (länk till Lyko).

Behandling för tunt hår, Genesis Serum Anti-Chute Fortifiant Serum – Kérastase

Det är viktigt att inte glömma eftervården, efter att du tvättat håret. Genesis Serum Anti-Chute Fortifiant Hair Serum är ett serum som appliceras i hårbotten morgon och kväll (det är ingen fara, håret blir inte flottigt), och som hjälper till att stärka stråna och minska håravfall. En välmående hårbotten gör otroligt stor skillnad på håret! Här kan du läsa mer om produkte (länk till Åhléns)n.

Värmeskydd, Heat Styling Protection – Björn Axén

Använder du hårfön, plattång, locktång eller varmluftsborste är det viktigt att aldrig slarva med värmskyddet! Ett värmeskydd känns inte på håret och sprejas enkelt på innan du börjar använda värmeverktyget. Det minskar risken för onödigt slitage och gör också att håret bevarar sin färg. Värme kan nämligen göra att håret får gulare toner. Här kan du läsa mer om prisvärda Heat Styling Protection (länk till Åhléns).

Hårvitaminer, Beautiful Hair – Great Earth

Tjockare längder och längre hår – det finns hårvitaminer som fokuserar på att stärka håret. Leta speciellt efter vitaminer med biotin, kiesel och zink. Det är ämnen som är extra bra för håret. Beautiful Hair från Great Earth innehåller bland annat cystein, biotin, aloe vera som stärker och återfuktar håret. Här kan du läsa mer (länk till Meds)!

Vill du veta mer om hårvitaminer? På vår systersajt ELLE finns att du behöver veta!

Foto: TT

Utvald läsning