HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Enkel sommarsminkning för mogen hy – ger fräsch osminkad look

22 jun, 2023 
Isatou Aysha Jones till vänster. Mogen kvinna håller upp morotsolja vid ansiktet till höger.
Vill du piffa till dig lite till en festlig tillställning i sommar – utan att det egentligen syns? Då har du kommit rätt. Makeup-artisten Isatou Aysha Jones förklarar hur man får till en enkel och fräsch "no make up make up"-look på nolltid. För de med mogen hy har hon ett särskilt viktigt råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det vankas semester, och kanske också sommarfest, på många håll just nu. Det är en tid på året man gärna vill känna sig lite extra fin helt enkelt. Samtidigt är man ofta ute i solen (eller regnet), vilket är otacksamt att kombinera med en hård sminkning.

Man svettas bort det, eller så lägger kletet sig i hudens fina linjer på ett icke önskvärt sätt... Därför kan det vara på sin plats att hitta en snabb och enkel rutin för en mini-sminkning som ser fräsch ut även i solen. Makeup-artisten Isatou Aysha Jones arbetar som Creative director och Customer success manager på proffssminkmärket FÄRG MAKEUP & ACADEMY. Hon guidear oss genom de viktigaste stegen för att lyckas med en "no make up make up"-look.

Gör du på detta sätt är det ingen som kommer tro att du ens är sminkad! Men kanske kommer de bli avundsjuka för att du ändå ser så där naturligt pigg och utvilad ut...

Annons

Isatou Aysha Jones
...

isatou aysha jones
Aysha tycker det är viktigt att smink är kul – inte något man känner att man MÅSTE ha för att känna sig fin!

Ålder: 37
Bor: Tensta, Stockholm
Gör: Makeup-artist & customer success manager på FÄRG MAKEUP & ACADEMY

Så sminkar du en "no make up make up"-look

– En "no make up make up"-look innebär att man ska använda smink för att få det att se ut som att man inte har sminkat sig. Det är egentligen bland det svåraste som finns att göra, förklarar Isatou Aysha Jones.

Men det går att göra det lätt för sig själv. Om man bara vill ha en liten uppfräschning.

– För att hålla det riktigt enkelt utgår du från tre produkter; en primer och någon slags concealer och lite puder. Föredragsvis mineralpuder som gör att din look håller bättre.

Primer är viktigt eftersom det återfuktar och förbereder huden för produkterna, så att de inte lägger sig "kakigt".

– En annan sak man kan göra, för att få en lätt finish är om man har en foundation som man gillar. Att man blandar den med sin dagkräm. Då blir den inte lika tungt täckande utan smälter in i huden mer. Sedan kan man toppa med bronzer om man vill.

Annons

Gör bassminkningen lite festligare – på kort tid

Vill du piffa till dig lite extra, utan att behöva lägga en evighet på att bli klar? Eller känna dig överdrivet spacklad? Fokusera då på ett område som du tycker känns särskilt givande att sminka, tipsar makeup-artisten Isatou Aysha Jones.

– Om du tycker om dina läppar, lägg lite extra krut på att hitta någon vacker färg att piffa upp din baslook med.

– Eller ser du att hellre att ögonen hamnar i fokus, kan du i stället lägga lite extra tid på ögonskugga och fransar.

Vid särskilt behov av täckning av exempelvis mörka ringar eller röda blemmor eller ådernät kan en color corrector-produkt (färgkorrigerare) vara bra att badda på som grund, förklarar Aysha. Det neutraliserar färgen innan du lägger på concealer, och gör att du inte behöver lika mycket av den.

– Blåa eller gråaktiga toner som man kan få under ögonen döljs bäst med en orange färg, på snudd på röd. För att dölja röda toner grundar man med en grön färg.

Enkel sminkning sommaren för mogen hy

För de med mogen hy rekommenderar Aysha dock att man tar det lite försiktigt med både concealer eller färgkorrigerare.

– Det finns risk att det blir för hårt och placerar sig i fina linjer. Här tycker jag snarare att fokus bör ligga på stegen innan sminkningen.

Annons

– Ha en hudvårdsrutin som är anpassat för din hudtyp, som återfuktar och förbereder huden för sminket. Kanske använda lite morotsolja och sen gå på med en färgad dagkräm, som du antingen blandat till själv från din foundation eller en färdig. Och sen toppar med mineralpuder.

Samtidigt ska man inte vara rädd att testa ta ut svängarna, poängterar Aysha. Även om vissa hudtyper har svårare med exempelvis concealer, betyder inte det att du kommer ha det.

– Ha kul med din makeup och våga testa nytt! Gå utanför dina egna och samhällets ramar och hitta en stil som passar just dig och ditt liv.

Annons