MåBra granskar: Blir kroppen friskare av en detox?

Hur mycket hjälper en detox-kur egentligen?

Den här gången granskar vi det påstådda behovet att ren(s)a kroppen från gifter med en detox. Varför skulle det vara bra?

Detoxindustrin menar att vi får i oss så mycket kemikalier, miljögifter och andra ”farliga” ämnen att vi behöver hjälp med att bli av med dem. Annars lagras de i kroppen och vi blir sjuka, tjocka och sover dåligt. En detox kan bestå av en kur med piller, juicer, diet eller bastukurer och lavemang.

Varför funkar det inte?

Först och främst för att det knappt finns några bevis värda namnet för att man kan snabba på kroppens avgiftning med piller, mat, svettningar eller lavemang. Det klarar lever, njurar och till viss del även lungor, hud och bakterierna i våra tarmar av på egen hand. Att man skulle kunna snabba på det här systemet med en detox stämmer inte. De som förespråkar detox säger

sällan vilka gifter vi behöver bli av med och hur detoxen i så fall rensar ut dem. Inte heller är det så att gifter lagras i kroppen i någon jättestor utsträckning.

Vore det så skulle vi mer eller mindre bara bestå av slaggprodukter och det gör vi inte eftersom vi bajsar, kissar och andas ut dem. En del gifter kan lagras, men oftast i mycket små mängder. Bastu då? Nja. En studie visar att vi svettas ut 0,02 procent av de skadliga ämnen vi får i oss på en dag…

Kan det vara farligt?

Det beror på metoden. Att detoxa med juicer eller raw food är knappast skadligt, om man är frisk. Men att rena tarmen med lavemang kan ha sina (bak)sidor. En risk är att man sköljer ut de goda tarmbakteriena med de onda. Och de är ju en del av kroppens eget, naturliga reningssystem.

När är en detox bra?

Om man med detox menar att man avgiftar kroppen från gifter som tobak, alkohol och uppenbara onyttigheter som läsk och godis, ja, då är det bra för hälsan. Och även om en detoxkur med grönsaksjuicer inte avgiftar kroppen kan det för vissa fungera som en nystart för bättre vanor.

Vad ska man göra istället?

Kort sagt: Lev så sunt du kan och ät nyttigt livet igenom.

Källor: Psychologies, National Geographics mfl   Foto: IBL

 

Läs mer:

9 annorlunda sätt att detoxa kropp och själ i vår

Detoxa kroppen på riktigt – så gör du!

 

Utvald läsning