HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Kaffesump, honung och tre andra skönhetsprodukter du hittar i ditt skafferi

12 maj, 2022 
Att testa nya skönhetsprodukter kan vara roligt, men visste du att de bästa hittar du faktiskt i ditt eget skafferi? Här berättar vi vad bland annat kaffesump, honung och havregryn har för härlig effekt mot din hud.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur ser din skönhetsrutin ut? Vill du att den ska vara så naturlig som möjligt eller är du nyfiken och vill veta mer om alla beauty-trender och nyheter som släpps? Gillar du att testa och experimentera? Oavsett vad du gillar är det viktigt att hitta något som passar just dig.

Malin Berghagen är en omtyckt profil här på MåBra. I ett blogginlägg berättade hon om att hon brukar använda surdeg som ansiktsmask. Ja, du läste rätt! Det som vi andra brukar använda till att göra goda frallor och bröd av, applicerar Malin i ansiktet.

– Det går jättebra att använda surdeg som ansiktsmask. Dels för att probiotika är väldigt bra för huden, men också för att surdegen stelnar och när du sedan blöter upp den blir den som en jätte fin peeling, skriver Malin i blogginlägget.

Se också: Skönhetstrenderna vi lämnar i 2021

Skönhetstrenderna vi lämnar i 2021Brand logo
Skönhetstrenderna vi lämnar i 2021

Det här inspirerade oss till att göra en artikel om skönhet och hudvård som du kan hitta i ditt eget skafferi. Kanske värt att testa redan idag?

Annons

Skönhet som du hittar i skafferiet

Suveräna tips som är snäll för hår, hud och plånbok.

Kaffesump – funkar som kroppsskrubb

När huden känns torr, fnasig och knottrig är peeling eller skrubb det bästa. Den hjälper att avlägsna döda hudceller, ser till att polera huden och göra den mer mottaglig för exempelvis serum eller fuktkräm.

Visste du att kaffe är toppen för din hud? Det finns många fördelar med att skrubba huden med kaffesump. Förutom att koffeinet ökar blodcirkulationen, verkar åtstramande och ger ny energi till huden kan det även ha en effekt som gör att gamla ärr eller bristningar bleknar. Dessutom är kornen exfolierande och fungerar ungefär som en skrubbvante. Kornen är dessutom väldigt snälla och milda, vilket gör att det går bra att använda i ansiktet.

Tips! Gör din egen kaffeskrubb genom att blanda två delar kaffe med en del oliv- eller mandelolja.

Kokosolja – motverkar torrhet

En bra produkt att skaffa till skafferiet är kokosolja. Det gör inte bara underverk på insidan av kroppen, även utsidan mår bra av en dos kokosolja nu som då. Värm lite olja i handen och smörj in torra nagelband, hårtoppar eller armbågar. Du kommer direkt märka hur huden tar till sig den naturliga oljan.

Annons

Tips! Vill du boosta hela huden med kokosolja? Lägg ett par matskedar (beroende på hur känslig du är för kokosdoft) i badet. Din torra hud kommer tacka dig.

Havregryn – rengör och återfuktar

Surdeg med alla nyttiga bakterier är bra för huden, men även havregryn har en härlig effekt. Det innehåller nämligen något som kallas saponiner, som är ett naturligt tvålämne. Det betyder att grynen är milt rengörande och fungerar fint för både känslig och torr hud, men också om du har eksem. Du kan använda havregryn på många olika sätt. Antingen som skrubb i duschen eller så blandar du lite gryn med vatten och lägger den som en ansiktsmask.

Tips! Havregryn funkar också som torrschampo. Gnugga lite havregryn i hårbotten och borsta ur. Visst, du kanske inte får den sträva texturkänslan, men håret kommer kännas fräschare och mindre fett.

Grönt te – dämpar svullna ögon

Oavsett om du är småbarnsmamma eller inte kommer det perioder när ögonen känns extra trötta och svullna. Då kan det vara skönt att veta att så enkelt som grönt te kan dämpa och ge dig en piggare blick. Det sägs nämligen att teet verkar lugnade på huden och att koffeinet i teet hjälper till att minska blodkärlen under ögat – vilket kan göra så du upplever området mindre blå.

Annons

Tips! Blöt en tepåse i hett vatten. Låt svalna och lägg sedan i den kylskåpet en stund innan du applicerar den på dina ögon. Kyla har nämligen också en dämpande effekt, och kan kännas extra skönt.

Honung – ger torra läppar nytt liv

I perioder kan läpparna kännas extra torra och fnasiga. Huden på läpparna är tunn och känslig och känner av om du är förkyld eller om vädret ändrar i temperatur. Visst, återfuktande läppcerat är viktigt och det är bra att få in smörjningen som en rutin. Men något så naturligt som honung gör att dina läppar öven börjar må bättre. Honung innehåller nämligen antioxidanter och har antibakteriella egenskaper, vilket gör att den skyddar läpparna mot fria radikaler och infektioner. Bra va?

Tips! Ju längre honungen får sitta på huden innan den tvättas bort, desto bättre.

Foto: TT

Annons