Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför får jag kliande utslag när jag solar?

11 maj, 2023 
Kvinna ligger med bara ben i solsken i gräset
Läsaren Anne-Li får sedan några år tillbaka kliande röda utslag när hon utsätts för solsken. Hon undrar vad det kan bero på och frågar läkaren Michael Seipel om råd.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna 57 år gammal som undrar varför jag ofta får kliande röda utslag när jag får solljus på mig? Det började för ett par år sedan med att jag märkte att jag ibland fick röda fläckar som kliade när jag suttit i solen i vårt uterum. Från början kom dom bara framtill på bröstet där kläderna inte täckte men nu har jag haft även på bara armar och på benen där kjolen slutar.

Nu har det blivit så att det kommer nästan varje gång jag suttit i uterummet när det är sol. Jag har till och med fått det när vi var ute och körde bil och solen lyste. Man kunde se en skarp rand efter där kjolen slutade. Går jag in där solen inte lyser på mig försvinner fläckarna helt inom ett par timmar.

Jag frågade en sköterska på vårdcentralen om vad det kunde bero på men hon menade bara att jag skulle vara försiktig med att sola och använda solskydd med hög skyddsfaktor. De var ju inte till mycket hjälp för mig eftersom det hör till saken att jag aldrig solar då jag har ljus och känslig hy.

Annons

Jag skulle gärna vilja veta vad det här kan bero på. Jag tar tabletter för högt blodtryck och kolesterol men är annars helt frisk. Kan tabletterna ha någon betydelse? /Anne-Li

Se de positiva effekterna med solenBrand logo
Se de positiva effekterna med solen

Läkare Michael Seipel svarar: "Det skulle kunna vara en ganska ovanlig form av nässelfeber"

Jag kan tänka mig två förklaringar till dina symtom. Den första är att det skulle kunna vara en ganska ovanlig form av nässelfeber som kallas ljusurtikaria. Den yttrar sig på följande sätt; Inom några minuter efter det att huden blivit utsatt för solljus får man ett nässelutslag, av det utseende som du beskriver, på den hud vilken varit solexponerad. En del utvecklar efterhand en ökad känslighet så att det behövs mindre och mindre solljus för att utslaget ska komma. Går man inomhus eller sätter sig i skuggan försvinner utslagen på någon timme.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Den andra förklaringen är att något av dina läkemedel kan ha gjort att du är känsligare för solljus. Detta kallas för fotosensibilisering. Vad som talar emot detta är att utslaget då brukar vara lite mer intensivt, ofta med blåsor och att det kliar mer än utslaget vid ljusallergi.

Den förklaring du fått på din vårdcentral är inte tillfredsställande. Du har dessutom fått mer intensiva besvär. Vad du nu ska göra är att boka tid hos en läkare så att man får försöka ställa en diagnos. Man får då bland annat gå igenom din läkemedelslista och kontrollera om något av dina läkemedel kan ge en ökad ljuskänslighet. Beroende på orsaken till dina besvär får man sedan vidta lämpliga åtgärder. Det kan vara att modifiera din nuvarande läkemedelsbehandling eller att ge läkemedel som lindrar dina symtom.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons