Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

5 hårvanor att undvika i sommar – och därför ska du klippa dig redan nu

23 jun, 2022 
glad kvinna håller i hatt med fint hår
Sommartider hej hej! Äntligen är den ljuvligaste tiden på året här. Men med den kommer även vissa saker som kan skada vårt yttre i onödan. Här berättar vi om 5 hårvanor du ska undvika i sommar – och varför det är så bra att klippa håret innan sommarsemestern börjar.
Annons

Sommaren är härlig på många sätt. Ljusa kvällar som gör att vi aldrig vill gå lägga oss, fågelkvitter som håller oss sällskap och så blommor som sprider sin fantastiska doft.

Förutom naturen, vaknar även vi människor till liv. Du känner dig förhoppningsvis mer energifylld, vilket gör att du automatiskt blir gladare och har ett bättre humör.

Även vårt yttre påverkas – på gott och ont. Att det är bra att skydda huden vet vi, men visste du att även håret reagerar på sol, värme och salta bad? Här berättar vi om saker du antagligen gör med ditt hår, men som du helst ska undvika att göra under sommaren.

VIDEO: 5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre utBrand logo
VIDEO: 5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre ut

5 hårvanor att undvika i sommar

Hur många saker kan du bocka av på den här listan?

1. Du schamponerar håret för ofta

Efter en hel dag i trädgården eller på stranden, kan det kännas lockande med en dusch. Att duscha bort rester av solkräm och annan smuts är bara bra, men visste du att håret inte mår bra om det rengörs för ofta? Både själva hårstrået och hårbotten påverkas negativt av för mycket schamponering och kan göra det i obalans. Passa istället på att vårda det lite extra med fuktgivande inpackning eller balsam medan du rengör kroppen.

Annons

2. Du sätter upp håret på fel sätt

Alla som har långt hår vet hur skönt det är sätta upp svallet i en tofs – speciellt när det är varmt ute eller när det är dags för en simtur. Att sätta upp håret har många fördelar, men även det kan sätta sina spår. Om du varje gång placerar svansen på samma ställe slits håret just där, på den platsen, vilket i värsta fall gör att håret brister. Se därför till att variera platsen där du fäster håret. Lös knut uppe på huvudet, en hästsvans, en fläta – eller en lös tofs nere i nacken. Möjligheterna är många.

Tips! Visste du att fläta är det mest skonsamma för håret? Passa på att sova med fläta, det ger dessutom fina lockar.

3. Du använder värmeverktyg

Hårfön, värmeborste, lock- eller plattång. Oavsett vilket värmeverktyg du använder är det bra att pausa dem just nu. Under sommaren får håret ändå ta mycket stryk av sol och värme. Se istället den här tiden som en period då håret får vila från dina vardagliga rutiner.

Annons

4. Du glömmer bort att återfukta

På samma sätt som huden behöver vår och återfuktning behöver även håret det. Sol, värme, saltvatten och klorvatten är tuffa förhållanden för svallet och allt detta gör att håret tappar glans, färgen blir matt och att håret blir solblekt mycket snabbare. Resultatet blir att håret tappar fukt och kan bli torrt och frissigt. Att ha en vana som gör att du tillför fukt är bara positivt. Antingen genom att spreja i vårdande hårbalsam, krama olja i längderna eller applicera i en inpackning innan du går till stranden – eller påtar i trädgården.

Tänk på! Genom att förbereda och preparera håret inför sommaren sparar du på hårets kvalitet. På så vis klarar det sig bättre under sommaren.

5. Du väntar med klippningen

Många väntar till sensommar eller hösten med att klippa håret, men det allra bästa är att tänka tvärtom. Det är under sommaren som topparna blir slitna och torra, vilket gör att längderna trasslar sig. När du står och försöker reda ut de trasslade längderna finns det en chans att håret brister. Så passa alltså på att fräscha till håret innan och även efter sommaren. Det är värt det.

Tänk på! Hår som slutar strax under axlarna kan vara upp till fem år gammalt. Om du inte tar hand om ditt hår varje sommar kan du märka att håret lättare går sönder eller att topparna snabbt blir kluvna och slitna.

Foto: TT

SE OCKSÅ: Därför ska du inte duscha för oftaBrand logo
SE OCKSÅ: Därför ska du inte duscha för ofta
Annons