HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Därför ska du inte låta håret självtorka

15 okt, 2021 
Nyduschad kvinna som ser sig i spegeln.
Även om vi ofta får höra att det bästa för håret är att låta det självtorka så finns det faktiskt nackdelar med det också. Lider du av torr hårbotten till exempel så kan det vara boven i dramat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 myter om skönhet som inte stämmerBrand logo
7 myter om skönhet som inte stämmer

Lägg undan stylingverktygen, värme förstör håret! Hur ofta har vi inte fått höra det? Samtidigt har många under pandemin haft möjligheten att låta håret självtorka efter morgonduschen då man inte behövt ta sig någonstans.

Det finns dock nackdelar även med att självtorka håret och någonstans får man överväga vad som egentligen passar just ens eget hår bäst.

Håret är som svagast när det är blött

Så även om vi ofta får uppfattningen att det är bra att låta håret självtorka eftersom värme förstör det så kan faktiskt även den naturliga torkningen försvaga håret.

När håret är blött är det som allra svagast och riskerar därför att gå av och tova sig om man inte är försiktig. Det är därför man helst inte ska gå och lägga sig med blött hår till exempel.

Annons

När håret kommer i kontakt med vatten så sväller hårstråna och kan stretchas ut om de är blöta länge, det är därför de blir känsligare för yttre faktorer. Det är också därför som det oftare blir frissigt om man låter håret torka på egen hand.

Se ocksånaturliga produkten som kan öka hårtillväxten.

Blött hår kan ge upphov till torr hårbotten och svamp

Att låta håret torka naturligt kan också bidra till torr hårbotten om man låter det vara fuktigt väldigt länge. Värre kan det bli om man dessutom stänger in fukten med till exempel en hårtofs eller mössa.

Vatten är som bekant uttorkande även om man kanske inte alltid tänker på det.

Men fukten kan också leda till svamp i hårbotten om man har otur. Ofta märker man det på att hårbotten börjar lukta konstigt eller rent av illa.

Alla metoder kommer med sina nackdelar

För att sammanfatta så kommer alltså metoden med stylingverktyg och metoden med självtorkning båda med varsina nackdelar. Om du lider av torr hårbotten eller tidigare fått svamp i hårbotten kan hårfönen vara att föredra.

Annons

Om man använder en hårfön är haken förutom att håret kan ta skada att man berövar det dess naturliga fukt och därmed torkar ut det. Kanske är det bästa helt enkelt att variera hur man torkar håret.

Om man torkar håret med hårfön så rekommenderar hårstylisten att man låter det torka till 80 procent naturligt eller med en snäll handduk innan man går loss. Detta för att håret tar som störst skada om man använder hårtorken när det fortfarande droppar om det. Glöm heller inte att använda en värmeskyddsprodukt.

Källa: Stylist, MåBra

Foto: TT

Annons