5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

kvinna tvättar ansiktet med tvål, som får huden att åldras i förtid
TV: 5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid
1:32

Efter reklamen: TV: 5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

(1:32)

Slå på ljud

Inte för att det är något som helst fel på linjer och rynkor, tvärtom så är det tecken på att vi har levt. Men många vill ändå dra ut på åldrings-förloppet lite längre och hålla huden slätare så länge man kan.

Vill man göra det så finns några småsaker vi kan undvika, enligt dermatologen Tanya Nino och Everyday Health.

1 Att ofta gnugga sig i ögonen

Huden runt ögonen är känslig och vi kommer att få linjer och rynkor här så småningom. Många får också påsar under ögonen, eller mörka ringar.

För de flesta är det inga problem att gnugga sig i ögonen då och då. Men Dermatologen Tanya Nino menar att om man gör det väldigt ofta så kommer det påverka huden och linjerna kring ögonen. Dock är det oftast personer som har utslag eller liknande, som gör att det kliar, som det berör.

2 Att dricka ur sugrör

Om du alltid dricker ur sugrör så menar dermatologen att du lättare kommer att få rynkor kring munnen. Hon jämför det med rökare, att de ofta har linjer kring sina munnar, för att man ofta aktiverar just de musklerna.

3 Att stressa för mycket

Hela kroppen påverkas om vi stressar för mycket. Huden är inget undantag. Stresshormon bryter ner kollagenet, som bland annat stärker hudens elasticitet. Det gör att huden tappar sin spänst.

4 Att sova för lite

Nja, helt otippat är det kanske inte att för lite sömn kan göra att vi ser mer slitna ut. Men har du tänkt på varför det blir så?

När vi sover och återhämtar oss så jobbar kroppen med att förnya våra celler. Det gäller även celler i huden. Studier har visat att dålig sömn kan kopplas till fler ålderstecken, bland annat sämre skyddsbarriär i huden.

5 Att tvätta ansiktet med tvål

Att tvätta ansiktet med vanlig tvål och vatten någon gång gör kanske inte att du får fler rynkor men däremot så syns rynkorna ofta mer om huden är torr. Använder man en uttorkande tvål är dessutom huden inte lika skyddad, då den inte är ordentligt återfuktad.

Källa: Everyday Health Foto: TT

TV: 3 hudvårdstips för dig med mogen hy
1:59

Efter reklamen: TV: 3 hudvårdstips för dig med mogen hy

(1:59)

Slå på ljud