Stjärnfrisören: 6 vanliga misstag nästan alla gör med sitt hår

3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt
1:04

Efter reklamen: 3 tips som gör att ditt hår åldras hälsosamt

(1:04)

Slå på ljud

Visste du att balsam ska användas i hårbotten, och att det absolut bästa är att applicera torrschampo på rent och fräscht hår?

Många tar hand om sitt svall på fel sätt utan att tänka på vilka konsekvenser det kan ha. Johan Hellström, vd och ägare på Björn Axén, ger exempel på sex vanliga missar – och delar med sig av tips på hur vi bör göra i stället!

Johan Hellström, vd och ägare på Björn Axén

Johan Hellström har bland annat skapat några av drottning Silvias succéfrisyrer.

1. Du tvättar inte håret ordentligt

Ett av de vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar håret är att vi inte tvättar det ordentligt. Många fokuserar på att tvätta just håret och glömmer bort att även tvätta hårbotten där svett, smuts och rester från produkter samlas.

När vi tvättar håret är knepet att fokusera på hårbotten. Massera hårbotten och skölj tillräckligt många gånger så att det löddrar. Många schampon är sulfatfria i dag, och det innebär att de är lätta vilket gör att man inte alltid får bort allt smuts eller blir helt ren i hårbotten. Fokusera på hårbotten, håret blir rent på köpet!

2. Du använder inte balsam i hårbotten

En av de vanligaste förekommande myterna är att vi inte ska använda balsam i hårbotten. Det är fel, du ska använda balsam i hårbotten! Huden vi har på ansiktet är densamma som i hårbotten och de flesta av oss skulle aldrig få för sig att tvätta ansiktet med tvål utan att återfukta efteråt. 25 procent av svenskarna har problem med sin hårbotten och 60 procent av dem har problem med just torr hårbotten vilket inte är förvånande när de skippar att tillföra balsam som återfuktar huden. En allvarlig konsekvens som detta kan leda till, om man fortsätter tillräckligt länge, är håravfall då blodtillförseln till hårsäckarna stryps.

3. Du struntar i att tvätta håret efter träning

När vi idrottar så svettas vi, svetten är antiseptiskt men endast under en period. Om vi inte tvättar eller sköljer igenom håret ordentligt efter träning bildas bakterier, speciellt om man har fet hårbotten. Detta kan leda till problem med bland annat klåda och mjäll. Därför är det viktigt att tvätta håret!

I stället för att tvätta håret sätter många upp det i en tofs när håret är blött och smutsigt. Detta leder till att det bildas mängder av bakterier som är dåliga för både håret och hårbotten. Det är inte bara viktigt att tvätta utan även viktigt att torka det så att hårbotten hinner andas och få luft annars blir den torr och irriterad.

Det kan vara uttorkande om man tvättar håret för ofta men samtidigt behöver personer som lever en aktiv livsstil kunna tvätta det efter varje träning. Utan att känna sig oroliga! Det finns särskilt utvecklade schampo och balsam anpassade för att kunna användas regelbundet i samband med träning, till exempel Björn Axén Sport. Sportserien innehåller antibakteriell tea tree-olja och mentol som drar i gång blodcirkulationen i hårbotten. En milt djuprengörande hårvårdsserie som fräschar upp håret.

4. Du börjar använda inpackning alldeles för sent

En vanligt förekommande miss är att många börjar använda inpackningar när håret redan är torrt och skadat. Detta är helt fel, knepet med inpackningar är att börja tillsätta det redan när håret fortfarande mår bra. På så sätt bibehåller man ett friskt och starkt hår!

Detta kan vi jämföra med till exempel ett par skinnskor. Smörjer man in dem och tar hand om dem kan de användas i flera år. Struntar man dock i detta klara dem inte sig särskilt länge innan de spricker och börjar gå sönder.

5. Du struntar i hårvårds- och stylingprodukter eller använder dem på fel sätt

Många av oss gör missar när vi applicerar hårvårds- och stylingprodukter. Ett exempel är att många applicerar stylingprodukter i torrt hår, utan att finfördela det. Genom att tillsätta produkterna på fel sätt gör dem inte jobbet och vi uppnår inte det önskade resultat. Ett tips är att applicera stylingprodukter i fuktigt hår, då blir det enklare att arbeta ut dem i håret.

Ännu ett fel som många gör är att de använder torrschampo i stället för att tvätta håret. Om torrschampo används på fel sätt kan det leda till allvarliga konsekvenser för hårbotten. Framför allt om det används alldeles för ofta i smutsigt hår då torrschampo inte avlägsnar bakterier. Ett tips för att slippa tvätta håret lika ofta är att i stället använda torrschampo på rent och fräscht hår, låt det sitta 1 minut och borsta eller dra sedan igenom håret. Detta göra att håret håller sig fräscht längre och suger upp eventuell smuts i hårbotten.

Många gör misstaget att de tillsätter hårmousse även i längderna och undrar varför man inte får volym. Tillsätt mjukt, vårdande och omhändertagande i topparna och sedan en saltvattenspray eller något med mer stadga i botten för att skapa volym.

Tyvärr är det många som ännu inte använder värmeskydd trots att allt fler börjar förstå dess fördelar. Det gör en otrolig skillnad och värmeskydd är bevisligen effektivt! Applicera värmeskydd i håret innan du fönar eller stylar det så skyddar du ditt hår från att slitas ut och gå av.

6. Du använder fel verktyg vid fel tillfällen

En miss som många gör, speciellt när man har slingat eller skadat hår, är att de borstar håret för hårt när det är blött. Det är nämligen då håret är som absolut känsligast och riskerar att gå av om man borstar med fel verktyg och på fel sätt. När håret är blött ska man vara varsam och använda en mjuk och skonsam borste som viker sig efter håret. Använder man i stället en vanlig hårborste är risken att det slits av.

Katie Holmes – och 7 andra kändisar som rockat både långt och kort hår

Foto: TT

Utvald läsning