HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Har ditt hår för mycket protein? Så vet du!

26 jan, 2022 
hår som fått för mycket protein
Använder du proteinberikade produkter till håret utan att veta om det eller att ha funderat på varför? Kanske är det egentligen extra fukt ditt hår behöver? Så här säger frisörerna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Lista: 5 anledningar varför du inte bör tvätta håret i varmt vattenBrand logo
Lista: 5 anledningar varför du inte bör tvätta håret i varmt vatten

Vårt hår är uppbyggt av protein, framför allt proteinet keratin. Det är keratin som ger håret dess struktur och får man brist på proteiner så blir håret både svagt och livlöst. Med lagom mängd protein blir håret ”studsigt” och tåligare.

Balansen mellan protein och fukt är viktig för håret

För att håret ska vara hälsosamt, och se hälsosamt ut, så är balansen mellan fukt och protein i håret viktig. Den här balansen kan vara svår att få till.

För att lyckas behöver man lära sig skillnad på torrt hår och på skadat hår. För om man har skadat hår kan håret behöva tillskott av protein för att stärka håret igen. Torrt hår behöver istället fukt. Men håret vill inte heller ha för mycket fukt, det handlar om att hitta balans.

Annons

Känner man sig osäker på om det är torrt hår eller brist på protein man har så kan man fråga sin frisör för att få hjälp och guidning. Du kan också vilja hålla koll på vad som finns i de produkter du använder. Kanske har de protein utan att du tänkt på det?

När behövs extra protein i håret?

Om du använder många produkter med protein/keratin och ändå har frissigt hår så kan det vara så att du har överskott på protein och behöver balansera upp med fukt istället.

Proteinberikade produkter kan man behöva om håret blivit skört genom till exempel värme vid styling eller av kemiska behandlingar. Då kan produkterna hjälpa till att skydda håret mot yttre stress medan det byggs upp.

hår som behöver fukt, inte protein

Hur vet man man har för mycket protein i håret?

Använder man för mycket protein i sin hårvårdsrutin så kan man få ett överskott av protein. Det kan leda till att håret blir både livlöst samt skört och lätt går av.

Annons

– Om ditt hår har för mycket protein kan du förvänta dig att hårstrånas utseende och struktur känns torrt, sprött och halmliknande, säger frisören Miko Bransch till Mindbodygreen.

– Delade toppar, trassel och brist på lyster är också tecken på att ditt hår kan ha för mycket protein.

Har man för mycket protein så behöver man balansera upp det med mer fukt. Då bör man inte använda produkter med tillsatt protein under en period, utan satsa på produkter som ger extra fukt istället.

Hur vet man om man behöver extra protein i håret?

Vill man se om man har proteinbrist så tipsar frisören Matt Newman till Mindbodygreen att man kan göra stretchtestet som går till så här:

Så gör du stretchtestet för att se proteinbrist

  • Ta ett hårtstrå från din borste.
  • Dra försiktigt i håret.
  • Om håret är stretchigt och motstår rycket är det okej.
  • Om håret går av kring mitten direkt kan det vara tecken på att det behöver mer protein.

Hur vet man att man har för mycket fukt i håret?

När håret har fått för mycket fukt kan det, motsägelsefullt nog, bli frissigt – till och med när det fortfarande är blött efter en dusch. Håret kan bli svårt att forma och kännas livlöst.

Tvättar man håret, eller blöter det, för ofta så kan håret förlora i elasticitet och lättare gå av. Har man haft för mycket fukt i håret så kan man också behöva balansera upp det med protein. Till exempel genom inpackning med protein.

Källa: Mindbodygreen Foto: TT

Annons