HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så förstör kylan ditt hår – 7 vanliga problem

09 dec, 2021 
kvinna får slitet hår i kyla
Får du också slitet hår på vintern? Både för mycket kyla och för mycket värme kan förstöra håret för oss. Så vintertid, då vi växlar mellan varmt och kallt, kan det bli problem … Här är sju vanliga hårproblem på vintern, och vad du kan tänka på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Så förstör kylan ditt hår – 7 vanliga problemBrand logo
TV: Så förstör kylan ditt hår – 7 vanliga problem

På vintern blir det ofta torr luft inne, något som gör att både hår och hårbotten också brukar tappa fukt och bli torrare. Och det är bara början. För sen har vi ju också mössan vi går runt med som kan göra håret både trassligt och fett …

Så förstör kylan ditt hår

Här är sju vanliga problem som vi kan få med håret under vinterhalvåret. Och några enkla saker att tänka på för att försöka undvika dem.

Du får torrt hår

Håret får svårare att behålla fukt och blir torrare än vanligt på vinterhalvåret. En del använder också hårtorken mer flitigt den här tiden, då man inte vill gå ut i kylan med blött hår. Men hårtorken och plattång eller locktång gör håret ännu mer torrt, och frissigt.

Ta det lugnt med värmen, och använd värmeskydd. Det kan också vara bra att använda produkter som ger extra fukt.

Annons

Du får frissigt och flygigt hår

Håret blir frissigt då det blir torrt och har du tunt eller fint hår blir det lätt flygigt och statiskt. När olika material kommer i kontakt med håret, som när man har mössa på, så kan friktion uppstå och göra håret flygigare.

Tillför fukt till håret om det är något du vill få bukt med. Då är det inte lika vanligt att håret blir statiskt. Det finns också produkter med anti-friss-effekt som kan vara värda att prova.

kvinna får slitet hår i kylan

Du får kluvna hårtoppar

När håret blir torrt blir det lättare frissigt och mer poröst. Hårets yttersta lager skyddar då inte lika mycket längre och håret går lättare av, eller får lättare kluvna toppar till exempel. Vi sliter också mer på håret när vi använder mössor och halsdukar, med mera. Håret mår inte heller bra av att frysa.

Annons

Undvik att gå ut med blött hår och tänk generellt på att skydda håret lite extra i kylan. En del hår mår också bra av hårolja. Tänk på att inte tvätta håret för ofta.

Du får torr, mjällig hårbotten

Det kalla vädret ute, värmen inne, extra varmt vatten i duschen för att få upp värmen … Allt det här gör att hårbotten lättare blir torrt och man kan få mjäll i hårbotten. Tvättar man i för varmt vatten kan det också bidra till att håret förlorar naturliga oljor som annars skyddar det i vanliga fall. Även kallt vatten kan faktiskt göra skada, så lagom är bäst.

Skydda håret mot både för varmt och för kallt, och håll hårbotten torr så du inte stänger in fukten.

Du får kliande hårbotten

Hårbotten kan klia av att den blir torr, vilket alltså kan ha med väder, värme eller kyla att göra. Eller att man stänger in huvudet i mössa. Att gå med blött hår i kyla kan göra det här ännu värre, då blir hårbotten både blöt och instängd.

Annons

Hårsäckarna behöver också blodcirkulation, vilken kan stanna av något om man fryser. Ett tips kan vara att massera hårbotten då och då.

Du får fett hår

Att ofta ha mössa på sig kan inte bara ge frissigt hår utan också fett hår. När vi värmer huvudet under mössa så kan de naturliga oljorna vi har i håret bli mer flytande, vilket gör att håret ser mer fett ut. Många tvättar håret oftare när det ser fett ut, men det kan tvärtom förvärra problemen.

Välj en mössa i bra material, som andas och snällt mot håret samtidigt som den håller huvudet lagom varmt.

Du får trassligt hår

Med mössa, halsduk eller polokragar är det lätt att håret blir en enda stor trasslig hårboll i nacken. Som sedan blir svår att reda ut och när man försöker reda i det kan det både gå av och slitas.

Ett tips kan vara att ha håret i fläta, för att slippa trasslet från början. Man kan också behöva använda extra balsam. Leave in-balsam kan också vara till hjälp.

Foto: TT

Se också: Vinterns stora hårtrender – frisörerna listarBrand logo
Se också: Vinterns stora hårtrender – frisörerna listar
Annons