Vanliga livsmedlet som kan orsaka påsar under ögonen

Kvinna duttar kräm under ögonen

Svullna påsar under ögonen är helt naturligt men kan för många vara en störande detalj i vardagen.

5 skönhetshacks med ditt läppbalsam
0:40

Efter reklamen: 5 skönhetshacks med ditt läppbalsam

(0:40)

Slå på ljud

Påsarna blir ofta mer framträdande med stigande ålder eftersom vi tappar elasticitet i huden och det ger ett överskott av hud, vilket kan få fettansamlingarna under ögonen att bli mer puffiga.

Men svullnaden under ögonen kan också bero på vår livsstil: För lite eller för mycket sömn, olika allergier eller för högt salt-och alkoholintag, exempelvis.

Vad orsakar påsar under ögonen?

Enligt sajten Hälsoliv brukar påsarna bli mer framträdande, för både män och kvinnor, runt 40-45-årsåldern när huden generellt sett blir mer elastisk. Enligt hudterapeuten Annica Joensuu, som sajten pratat med, är ärftlighet, nedsatt cirkulation till följd av ålder, rökning och stress ytterligare faktorer som kan ligga bakom.

Salt kan orsaka påsar under ögonen

Men framför allt är saltet en vanlig bov i dramat eftersom det binder mycket vatten i kroppen, förklarar hudterapeuten. Hon tycker att man därför ska vara försiktig med vissa saltrika livsmedel och tänka på hur mycket man själv saltar på maten.

9 huskurer mot påsar under ögonen – du behöver inte köpa något!

Så förebygger och undviker du påsar under ögonen

 • Jobba igång lymfsystemet
  Lymfsystemet är organsystemet i kroppen som tar bort överskottsvätska. Ett knep som kan motverka svullnad under ögonen är att jobba ”lymfriktigt”, tipsar Annica Joensuu. Om man vill smörja in en ögonkräm under ögonen ska man göra det försiktigt med ett finger i ”pumpande rörelser” inifrån ögonvrån och utåt. Var varsam och mjuk i dina rörelser i ansiktet överlag, dra inte för hårt.

 • Undvik fetare krämer
  När det kommer till ögonkrämer är det bra att inte använda för feta krämer som ”tynger ner huden”, säger hudterapeuten. I dag finns det massor av passande produkter som drar ut överskottsvätska och sätter igång cirkulationen, och lymfan tar då upp den överflödiga vätskan. Gelkrämer är återfuktande och effektiva mot påsar. Ytterligare ett tips är att förvara ögonkrämen i kylen för bästa svalkande och dämpade effekt mot svullnaden.

 • Ta bort sminket innan läggdags
  När du sover med smink kan ögonen irriteras, vattnas, bli röda och svullna under natten. Bäst är alltid att ta bort sminket innan du lägger huvudet på kudden.

 • Håll huvudet högt och sov på rygg
  Gravitationen kan faktiskt ha en effekt på hur vi ser ut när vi vaknar. Att sova med huvudet högt och upprätt gör att mindre vätska rör sig till ditt ansikte under natten.

 • Drick vatten!
  Vatten är helt enkelt bra för cirkulationen.

Källa: Hälsoliv, MåBra.

Skrubba, återfukta och byt rutiner – så tar du hand om torr hud
0:50

Efter reklamen: Skrubba, återfukta och byt rutiner – så tar du hand om torr hud

(0:50)

Slå på ljud

Utvald läsning