Artikeln innehåller reklamlänkar

7 enkla sminktips för dig över 50 – för ålderslös skönhet

Kvinna som tar på sig läppstift.c
4 sminktips för dig med mogen hy
1:12

Efter reklamen: 4 sminktips för dig med mogen hy

(1:12)

Slå på ljud

Sandy Linter har jobbat som makeupartist under många år. Under årens lopp har hon sminkat stjärnor som till exempel supermodellerna Iman, Cindy Crawford och Patti Hansen. Hon vill nu inspirera kvinnor i alla åldrar att våga ha kul med smink.
– Bär sminket, låt inte sminket bära dig. Förbättra det du har istället för att försöka dölja dina skavanker, säger hon till Vouge.

Sandys bästa sminktips för åldrad hud

Skapa en glowy bas

För att få en fin och glowy bas är din hudvårdsrutin A och O, speciellt i det långa loppet. Se därför till att tvätta, återfukta och exfoliera din hud. Innan du lägger på smink så smörj in dig med en lätt dagkräm. Efter att din dagkräm har absorberats kan du lägga en primer där du har fina linjer och torra fläckar.

Återfuktande ansiktskräm, Ageless Day Cream – Emma S

Ageless Day Cream från Emma Wiklunds märke Emma S. är en återfuktande ansiktskräm med ingredienser som fokuserar på att ge huden en jämnare och klarare hudton. De återfuktande ansiktskrämen innehåller också spf och ger huden ordentligt med fukt.

Ageless Day Cream finns att köpa här (länk till Kicks).

Täck med försiktighet

Sandy Linter tipsar också om att ta det lugnt med täckningen.
– Du kan inte dölja rynkor så försök inte att göra det, du kommer bara dra mer uppmärksamhet till dem, säger hon.

Sandy Linter tipsar om att använda en lätt och återfuktande foundation och applicera den med till exempel en fuktig sminksvamp. Använd sedan en lätt och krämig concealer på områden som du behöver täcka lite mer, som till exempel pigmentfläckar eller under ögonen. Enligt Sandy Linter räcker det ofta med att lägga concealer under ögonen och vid inre ögonvrån då kvinnor ofta inte blir så mörka vid yttre ögonvrån.

Färgad dagrkäm, Complexion Rescue Tinted Moisturizer – bareminerals

Complexion Rescue Tinted Moisturizer är en storsäljande favorit som ger både fin täckning och massor av fukt. Den färgade dagkrämen täcker rodnad och ojämnheter men innehåller samtidigt ingredienser som vårdar huden, dessutom har krämen (som bäst appliceras med fingrarna) spf 30.

Complexion Rescue Tinted Moisturizer finns att köpa här (länk till Lyko).

Välj smink med varma toner

När man ska välja smink är det ofta ett stort fokus på att hitta exakt rätt ton för din hud. Sandy Linter menar dock att det bästa är att välja en foundation som är en eller två nyanser varmare än din hudton. Glöm bara inte att dra ner din foundation på halsen så att du inte får en skarp kant.
– Om det är för matchande kan du se äldre ut, säger hon.

För att värma upp ansiktet kan du också använda bronzer. Använd den inte bara på kinderna utan även under kindbenet, på sidan av näsryggen och under käklinjen.

Fin bronzer, Natural Glow Bronzer – Lumene

Natural Glow Bronzer från finska Lumene är ett naturligt solpuder som samtidigt ger fin lyster. Den prisvärda bronzern innehåller ett lätt skimmer som ger liv och lyster till ansiktet.

Här kommer du direkt till Natural Glow Bronzer (länk till Kicks).

Skippa det gamla rougeknepet

Ett knep som ofta används för att applicera rouge är att le medan man gör det och sedan lägga på rouge på kindens äpple. Sandy Linter tycker dock att man ska skippa det knepet och istället applicera rougen på toppen av kindbenet och sedan blenda inåt. På det sättet får ansiktet sig ett litet lyft. För att få extra effekt brukar makeupartisten först använda sig av ett cremerouge och därefter ett puderrouge, men det är inget måste.

Rouge, Glow Play Blush – MAC

Glow Play Blush är en hybrid mellan kräm- och puderrouge. Det lättapplicerade rouget ger fin färg till kinderna och har perfekta pigment som ger ett naturligt resultat.

Glow Play Blush finns i många fina färger! Här hittar du alla varianter (länk till Lyko).

Få blicken att poppa

För att skapa ett intryck av större ögon kan du böja dina ögonfransar med en ögonfransböjare, det öppnar upp blicken. Du måste därefter hitta en bra mascara som inte får dina fransar att klumpa sig. När man blir äldre blir fransarna tunnare och skörare vilket lättare får dem att klumpa sig. Testa dig fram tills du hittar rätt mascara.

Sandy Linter tycker även att man ska använda svart eyeliner. Vissa säger att kvinnor över 50 bara ska använda brunt smink men det håller inte Sandy med om. Hon tycker att svart ofta skapar en bra kontrast till ögonfärgen och får blicken att poppa.

Mascara som håller, Hypnôse Mascara – Lancôme

Hypnôse Mascara har blivit ett måste i många necessärer – med all rätt! Mascaran har en enkel borste som passar alla fransar, ger fin separation och volym samtidigt som fransarna får en lättare fransförlängning.

Hypnôse Mascara finns att köpa här (länk till Åhléns).

Ta det lugnt med ögonbrynen

Sandy Linter tycker att man ska behålla sina ögonbryn så naturliga som möjligt, därför är en god idé att trimma brynen istället för att noppa dem. Hon rekommenderar också att använda någon typ av ögonbrynsserum för att få mer hårväxt. För att fylla i brynen – använd en ögonbrynspenna med tunn spets och dra lätt med pennan för att efterlikna hårstrån, detta skapar en naturlig look.

Lättapplicerad brynpenna, Micro Brow Pencil – NYX

Plånboksvänligt Micro Brow Pencil är en ögonbrynspenna med fantastiska pigment och med en supertunn spets som gör att du enkelt kan måla tunna, tunna streck och fylla i glesa partier i ögonbrynen! Resultatet blir naturligt och superfint.

Micro Brow Pencil finns att köpa här (länk till Åhléns).

Balansera upp läpparna

När man blir äldre kan läpparna tappa volym eller bli asymmetriska. För att kompensera för det rekommenderar Linter att man använder en krämig och mjuk läppenna för att fylla ut läpparna. Applicera läppennan genom att dra fyra linjer från mungipan till antingen amorbågen eller mitten av underläppen. Applicera sedan läppstift med samma teknik. Om du tycker att kanterna blir för skarpa kan du använda en läppborste för att mjuka upp lite.

Läppenna, Power Line Plumping Lipline – Buxom

Den triangelformade läppennan Power Line Plumping Lipline från Buxom har både penna och borste i ett. Läppennan är krämig i konsistensen, har fina och starka pigment och glider fantastiskt över och runt läpparna samt sitter på plats hela dagen. Finns i 10 färger.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Kicks).

Bild: TT

Utvald läsning