Brustna blodkärl? Därför får du det och så kan du undvika dem

15 dec, 2021 
kvinna inspekterar sin hud i spegeln
Röda, ytliga kärl i ansiktet kan ibland dyka upp efter en köldknäpp. Vi berättar varför – och hur du skyddar dig!
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hy
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Ta hand om din hud! Vår medicinredaktör Vivvi Alström berättar om varför ytliga blodkärl uppstår och hur du kan göra för att förebygga dem.

Därför uppstår brustna blodkärl

Vår hud i ansiktet har ett stort nätverk av fina blodkärl, så kallade kapillärer. De kan reagera på sol, kyla och temperaturväxlingar. Kärlen vidgas då men om de är försvagade, klarar de inte av att dra ihop sig igen. Då uppstår röda strimmor, prickar eller ådernät på kinderna och runt näsan eller munnen.

– Det vi kallar för brustna kärl är egentligen inte kärl som har brustit eller gått sönder. Istället handlar det om att det har bildats nya, ytliga, och synliga kärl där det inte fanns några tidigare, förklarar läkaren Pyra Haglund på Stureplanskliniken i Stockholm.

Annons

Hon berättar att det finns flera orsaker till att man får ådernät i ansiktet.

– Dels finns det en ärftlig benägenhet, i vissa släkter är man mer rödmosiga i ansiktet än i andra. Dels kan de uppstå för att man har varit mycket i sol, blåst eller kyla — eller så kan det vara en del av hudsjukdomen rosacea.

4 tidiga tecken på åderbråck att se upp med!
Recept.se Nyhetsbrev

Vad är rosacea?

Rosacea innebär att man har en inflammation i huden och att blodkärlen därför är vidgade.

Ytliga kärl är också vanliga – eller snarare mer synliga – i en tunn, känslig hud.

Att det dyker upp nya röda strimmor eller ådernät i ansiktet betyder inte att man är sjuk eller att kärlen är försvagade.

– Kärlbristningar är ofarliga men de kan vara så kosmetiskt störande att man ändå vill ta bort en del av dem.

De går alltså att behandla. Vid mindre besvär kan man välja att dölja kärlen med kosmetika. Vill man slippa dem helt kan man vända sig till en hudklinik. Framförallt använder man IPL, intensivt, pulserande ljus, för att avlägsna missprydande kärl.

Annons

Vad är IPL och hur fungerar det?

– IPL är förstahandsval för behandling av alla typer av ytliga kärl i ansiktet. Det kan även lindra rosacea men då bör man även använda något av de receptbelagda läkemedel som finns.

Ytliga kärl har dock en tendens att kunna komma tillbaka.

Ådernät eller åderbråck? Här är skillnaden!

– De kärlen som har försvunnit efter behandling är borta för gott, men det kan bildas det nya kärl. Det är en medfödd benägenhet man har, säger Pyra Haglund.

Kan man då göra något för att förebygga synliga blodkärl? Svaret är både ja och nej.

Så förebygger du synliga blodkärl

Framför allt bör man skydda huden mot sol, kyla och vind med kläder och en något fetare klimatcrème vid utomhusaktiviteter. Ska man ta en långpromenad i kylan eller träna på utegymmet är det med andra ord bra att skydda sig lite extra med ett lager klimatcrème eftersom den lägger sig som en skyddande hinna på huden. Lika självklart är det att använda en crème med solskyddsfaktor — även i sol vintertid.

Annons

Ingredienser som sägs vara kärlsammandragande är bland annat alfa-bisabolol, mariatistel och koffein. Men det finns ingen mirakelingrediens som bevisligen förebygger ytliga kärl, menar Pyra Haglund:

– Jag hör ofta att produkter med koffein rekommenderas mot vidgade kärl men jag är tveksam till om det hjälper. Men det är i alla fall inte farligt att använda, säger Pyra Haglund.

Triggers som får huden att rodna

Har man ytliga kärl och rodnader som skulle kunna vara rosacea, kan man testa att undvika så kallade triggers som får huden att blossa. Alkohol (både som dryck och i hudvård) är en av dem. Produkter med syror, kryddstark mat, hett vatten och varma drycker är andra triggers att se upp med.

Annons