Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Nya trenden slugging kan ge strålande hy

19 dec, 2021 
Kvinna som utför slugging, applicerar vaselin i ansiktet.
Hudvårdstrenden slugging har spridits som en löpeld i sociala medier. Den väldigt enkla metoden har gett många strålande hy – men passar inte alla.
Här är allt du behöver veta om slugging.
Annons
3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
3 hudvårdstips för dig med mogen hy

Det finns ingen fin direktöversättning av hudvårdstrenden slugging. ”Slug” betyder ju snigel. Men ordet slugging blir snarare ”att slå”. Begreppet syftar i alla fall på att man går och lägger sig med ett tjockt kladdigt lager kräm i ansiktet.

Kanske går det till viss del att likna vid en snigel och dess slem.

Vad är slugging?

Metoden slugging går ut på att man avslutar sin vanliga kvällsliga hudvårdsrutin med en kräm som låser in alla fukt. När man sedan vaknar på morgonen ska man känna sig som en helt ny människa i ansiktet.

Vanligtvis låser man in fukten med hjälp av vaselin eller någon annan produkt som innehåller petroleum. Men en del som inte vill stänga in sina produkter lika brutalt använder istället en olja de gillar eller en tjockare nattkräm.

Annons

Nu när vi vet det låter namnet slugging kanske inte längre så märkligt ändå. Det är ganska lätt att tänka sig att man kommer se helt slemmig ut i ansiktet.

Vad kommer slugging ifrån?

Termen slugging myntades omkring 2018 på internetforumet Reddit. Ofta framhävs det som en trend som kommer från K-beauty-trenden.

Men det verkar inte så enligt kändishudterapeuten Alicia Yoon som grundat Peach & Lily. Det säger hon till Mindbodygreen.

– Jag ser inte att den kommer från Korea. Den kommer verkligen från onlinesammanhanget och från människor världen över, säger hon.

Vem kan slugging fungera för?

Genom metoden så vill man uppnå en mer återfuktad hy och hålla hudbarriären skyddad. Detta genom att sätta ett lock på sin vanliga hudvårdsrutin och inte släppa ut vare sig vatten eller annan fukt.

Slugging är trots allt en intensiv kur i den mån att man verkligen stänger in alla produkter. Det fungerar därför bäst för personer med supertorr hy eller väldigt känslig hy på grund av en skadad hudbarriär, enligt Alicia Yoon.

Annons

Hon menar att slugging skulle kunna motverka fuktförlust och därmed hjälpa huden att i stället fokusera på att reparera hudbarriären.

Vem bör inte prova slugging?

Även om du tycker att slugging fungerar bra för dig kan det för de flesta fungera bäst att inte utöva metoden varje kväll. Huden behöver släppa vatten och fukt ibland för att kunna förnya sig som den ska. Men om man har oljig eller aknebenägen hy kan detta vara extra viktigt.

Även om produkterna man använder inte ska täppa till porerna så kan en så instängd miljö stänga in även döda hudceller och olja vilket kan få aknen att frodas ännu mer.

Så om du vill testa, börja prova försiktigt!

Slugging – så gör du

Om du bestämt dig för att testa kommer här en guide:

  1. Rengör huden riktigt ordentligt. Det är extra viktigt vid slugging eftersom du kommer att låsa in allting som finns i ansiktet. Man vill helst inte råka stänga in gamla smink- eller krämrester.
  2. Använd riktigt bra produkter som passar just ditt ansikte. Slugging kommer inte att fungera om inte produkterna du använder är bra. Själva vaselinet eller annan produkt med petroleum bidrar inte till återfuktning, det låser bara in dina andra produkter.
  3. När du lagt på din ansiktskräm utför du själva sluggingen. Använd en jätteliten mängd vaselin eller annan produkt med petroleum, inte större än en ärta, och applicera enbart där du också har andra produkter.

Källa: Mindbodygreen

Foto: TT

Annons