Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Här sätter supermodellen ner foten mot antiaging-industrin

03 nov, 2021 
Paulina Porizkova i bikini/ Paulina Porizkova i svart tröja.
Dagligen överöses vi med information om hur vi ska se yngre ut och hur vi ska stoppa vårt åldrande. En av dem som har tröttnat på antiaging-kulturen är supermodellen Paulina Porizkova, nu ryter hon ifrån på sin Instagram.
Annons
5 myter om åldrandeBrand logo
5 myter om åldrande

Reklam för antiaging-produkter och retuscherade modellbilder är en del av vår vardag. Strävan efter evig ungdom verkar helt enkelt vara genomgående i vårt samhälle. År 2020 tjänade till exempel antiaging-industrin 291 miljarder kronor, enligt Global Industry Analysts, Inc.

Men, många har fått nog av antiaging-industrin och vill få ett slut på den. Bland annat supermodellen Paulina Porizkova.
“Bekämpa åldrandet. Reducera rynkor. Föryngra. Anti age. Inget av detta är möjligt. Ändå, om du gör en internetsökning om åldrande är detta vad du får upp. Piller, drycker och träningspass för att bekämpa åldrandeprocessen. Vet du vad det enda sättet att sluta åldras på är? Att dö.”

Så börjar ett av Paulina Porizkovas Instagraminlägg. Hon är en person som öppet pratat om att man ska omfamna och acceptera sitt åldrande. Hashtags som #sexyhasnoexpirationdate är till exempel något som hon ofta använder.

Annons

Vill bli av med skammen för åldrandet

Paulina berättar hur hon vill förgöra skammen för åldrandet, något som så många kvinnor känner.
“Jag vill inte bekämpa mig själv varje dag för resten av mitt liv. Men jag vill göra det bästa av det jag har fått. Och jag vill tända ett starkt ljus i de mörka hörnen av skam som öses över kvinnor för att de vågar åldras.”, skriver hon.

Hon avslutar sitt inlägg med att tipsa om andra kvinnor på Instagram som inspirerar henne när det kommer till att acceptera sitt åldrande. Inlägget har fått mycket positiv respons och är i skrivande stund uppe i nästan 79 000 gillamarkeringar. “Jag älskar det här! Tack för att du tänder ett ljus!” och “Tack så mycket för att du pratar om att åldras fritt!!”, är några av alla kommentarer på inlägget.

Inte första gången ämnet lyfts

Det är inte första gången som supermodellen pratar om åldrande. Hon har flera gånger tidigare lagt upp ofiltrerade bilder på sig själv där hon lyfter acceptansen att åldras.
“Jag gillar den här bilden. Det visar mitt verkliga jag…” skriver hon bland annat i ett inlägg tidigare i år med en ofiltrerad bild på henne själv. Paulina avslutar inlägget med hashtagsen “#nobotox, #nofiller och #nosurgery”.

Annons