Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Så slipper du påsar och mörka ringar under ögonen

27 feb, 2019 
Krämer på ögonkrämer
Med åren blir huden under ögonen tunnare. Och det är då påsar och mörka ringar blir synliga. Men de går att trolla bort – vi har experternas bästa tips!
Annons

Det är ingen hemlighet att kroppen bryts ner med åren. Det gäller även huden: de ämnen som gör den fast bryts ner i en allt snabbare takt. Eftersom huden runt ögonen är så tunn, är det här nedbrytningen syns först – och mest. Blodkärl kan lättare lysa igenom samtidigt som volymen i ansiktet minskar och får oss att se mer ihåliga ut under ögonen. Men det finns behandlingar, effektiva ögonprodukter och inte minst livsstilsförändringar som trollar bort det värsta!

Se över din livsstil

Allergisk? Mörka ringar under ögonen kan, lite otippat, orsakas av allergier, tilltäppta bihålor och nästäppa. Allergi kan vidga blodkärl runt ögat, vilket syns som mörka ringar genom den tunna huden. Kliar man sig i ögonen ökar även svullnaden. Nästäppa stör också blodcirkulationen runt ögonen. Lösning? Testa nässköljning med koksalt. Är du allergisk ska du behandla dina besvär. Det finns receptfri hjälp på apotek.

Annons

Gör en Dolly Parton – sov på rygg! Alternativt bulla upp med kuddar så att du sover med huvudet högre än kroppen. Gravitationen gör att man lättare får ansamlingar med vätska och svullnader under ögonen om man sover med ansiktet ner i kudden. Skickliga hudterapeuter kan till och med se vilken sida man helst sover på, eftersom man har mer linjer på den sidan…

Ta det kallt. Kylda tepåsar, gurkskivor eller kalla kompresser spelar ingen roll. Det är kylan som är grejen. Den tar ner svullnaden eftersom det drar ihop blodkärlen. Budgetknep: Ha alltid några matskedar i frysen, perfekt att lägga på ögonen i ett nödläge.

Skippa saltet. Om du brukar vakna upp med svullna ögon, dra ner på saltet när du äter middag. Mycket salt på kvällen bidrar till mer puffighet morgonen efter.

Se fler tips på husmorsknep för att minska påsarna under ögonen här.

Välj rätt vård

För de flesta är första steget att investera i en ögoncrème. Ofta svider det i plånboken, kanske helt i onödan. För har man inga stora problem med påsar eller mörka ringar kan man egentligen använda en vanlig dagcrème även runt ögonen. Det menar dermatologen och hudforskaren Johanna Gillbro, som skrivit boken Hudbibeln.

Annons

– Men dagcrèmen ska vara så minimalistisk som möjligt, alltså ha få ingredienser. Nu när solen tittar fram kan det vi smörjer oss med också trigga så kallade fototoxiska reaktioner. Då reagerar solstrålningen med ämnena i dagkrämen som finns på huden.

Ögonkräm

I värsta fall kan huden bli röd och ömmande eller drabbas av en allergisk reaktion. Ju färre ingredienser, desto mindre risk för reaktioner, alltså. Johanna Gillbro poängterar också att crèmen helst ska vara oparfymerad. Parfym kan irritera den känsliga huden runt ögonen.

Om man däremot redan har svullnader och ojämn hudton under ögonen kan det vara dags att investera i en specialcrème för ögonen. Men hur vet man vilken som verkligen har effekt?

– Leta efter en ögonprodukt med koffein eller C-vitamin. De ingredienserna har en viss effekt på ögonpåsar och mörka ringar på grund av ökad pigmentering, säger Johanna Gillbro.

Annons

Hon rekommenderar också solskydd för ögonen. Solen bryter nämligen ner proteinerna i huden ännu mer.

– Mellan april och september, när UV-strålningen är hög, är det extra viktigt att skydda huden runt ögonen eftersom den är så tunn. Använd gärna en hög solskyddsfaktor på mellan spf 30 och 50.

Behandla på klinik

Om crèmer inte räcker till kan man vända sig till en hudvårdsklinik.

– Det är i 40-årsåldern man börjar inse värdet av skönhetssömn. Om man sovit dåligt blir man lättare svullen kring ögonen. Det är också då man börjar man se fler fina linjer där, säger Pyra Haglund, läkare på Stureplanskliniken i Stockholm.

Om man vill trolla bort linjerna direkt, samtidigt som man förebygger nya, kan man injicera botox i musklerna i ögonområdet. Botox får de muskler som orsakar linjerna att slappna av. De befintliga linjerna slätas ut och nya, djupare linjer skjuts på framtiden.

– I 50-årsåldern tappar ansiktet också volym. Bland annat minskar fettkuddarna runt ögat och man kan ser mer hålögd ut än tidigare, säger Pyra Haglund.

Annons

Det så kallade ”tårdike” som uppstår under ögat kan behandlas med fillers.

– Vill man inte se så trött ut kan man fylla ut håligheten med en filler. Man kan också lyfta tårdiket indirekt genom att återställa volymen på kindbenen, säger Pyra Haglund.

En annan populär behandling är att göra ett så kallat Madonnalyft under ögonen. Huden behandlas med fraktionerad koldioxidlaser som stramar upp och slätar ut huden.

5 ögontjänare som hjälper mot mörka ringar!

ögonserum the ordinary

Prisvärt! Ögonserumet The Ordinary Caffeine Solution med hög halt koffein jobbar mot pigmentering och puffighet, 79 kr/30 ml. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Concealer påsar under ögonen

Lystergivande kudd-concealer som ger en skir täckning. Med ljusreflekterande ämnen. Max Factor Radiant Lift Concealer, 129 kr. Här kan du köpa det (reklamlänk).

Ola Henriksen ögonkram

Banana Bright Eye Crème är en fuktande ögoncrème som även korrigerar färgtonen och gör så att din concealer sitter bättre. Ole Henriksen, 455 kr/15 ml. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Swiss Clinic ögonmask

Ögonmasken Microneedle patches är små taggiga plåster som slussar in hyaluronsyra i huden. Stramar upp och fuktar. Swiss Clinic, 330 kr/2 par. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Ögonkräm från Loreal

Rosafärgade Age Perfect Golden Age Eye Cream korrigerar mörka ringar under ögonen och gör att man ser piggare ut. För mogen hud. L´Orèal, 199 kr/15 ml. Här kan du köpa den (reklamlänk).

Läs också:

Så blir du av med fnasiga läppar – 15 produkter som faktiskt fungerar

Så gör du för att få längre och fylligare ögonfransar

Bild: TT

Annons