Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

"Varför är jag så trött hela tiden?"

25 feb, 2013 
Så många extrakalorier äter du när du sovit dåligt
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Min ork har tagit slut! Jag har känt mig trött och orkeslös länge nu. Jag har huvudvärk flera gånger i veckan och träffar varken mina kompisar eller tränar, vilket jag har gjort fem gånger i veckan tidigare. Jag får väldigt lätt mjölksyra i musklerna utan större ansträngning och drabbas av blodsockerfall också. På vårdcentralen säger de att jag inte lider av blodbrist eller brist på vitamin B12 och att allt ser bra ut. Jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig längre!

Slutkörd

Svar:

Att känna sig trött och orkeslös i kortare eller längre perioder hör ibland livet till – och om du varit så pass aktiv som du beskriver kan din trötthet rent av vara en signal från kroppen att ta det lite lugnare ett tag. Visst är det kul att man kan och vill en massa saker, men vi behöver alltid en balans mellan vila och återhämtning, och kan inte köra på i en för hög takt, även om vi tycker att det är stimulerande. Du berättar inte hur mycket du jobbar eller vad du gör om dagarna. Inte heller hur mycket eller bra du sover. Behovet av återhämtning vad gäller sömn och veckovila varierar förstås från person till person, men kan även ändras med åren.

Annons

Även huvudvärken kan vara ett tecken på brist på återhämtning, eller ett slags stress. Men som kvinna kan huvudvärken också möjligen höra samman med dina hormonella variationer under månaderna. Jag förutsätter att du beskrev hela din situation och att läkaren tolkade proverna också undersökte dig ordentligt. Jag utgår ifrån att proverna också omfattade sköldkörtelhormon och blodsocker. Om inte, kan det vara bra att kolla upp.

Jag vet inte riktigt vad du lägger i begreppet blodsockerfall – att du plötsligt känner dig hängig och sur, blir plötsligt hungrig eller om du då känner yr och svimfärdig? Det vore ganska bra om det blev preciserat, så att du och doktorn förstår varandra ännu bättre. Visserligen har du huvudvärk som ett särskilt symtom, men i övrigt verkar det handla om en mer diffus känsla av att du känner dig tröttare och svagare än normalt.

Hittar man inget tydligt i kroppsundersökningen och i blodproverna måste man nog fundera på om det kan handla om din psykiska hälsa. Vad kan göra att du inte längre känner lust, eller ork, att göra det du förut orkade och ville? Hur ser livet för dig ut just nu? Finns det andra saker som hänt som kan ha gjort att livstempot har ökat eller minskat? Eller finns frustrationer i arbetet eller i någon relation?

Det är inte alltid vi kan peka på eller hitta någon medicinsk, kroppslig förklaring till problem av den karaktär du beskriver, men har du frågor kring hälsan som dröjer kvar efter besöket på vårdcentralen kan det vara bra att be doktorn om återkoppling.

Gunilla

 

 

Annons