Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Helen: "Jag skulle leva längre om tumören hittats tidigare"

01 okt, 2020 
Både syster och mamma hade täta bröst
För några år sedan gick Helen Bornedlinds lillasyster Åsa bort i spridd bröstcancer. Nu har även storasyster Helen drabbats av samma sjukdom. Båda hittade sina knölar själva. ”Mammografi räcker inte, man måste känna igenom brösten själv också”, säger Helen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är täta bröstBrand logo
Det här är täta bröst

För 17 år sedan fick Helen Bornelinds, 60, mamma bröstcancer. Mamma blev frisk, men sex år senare fick även lillasyster Åsa bröstcancer, bara 43 år gammal. Några år senare var det Helens tur att hitta en knöl i sitt bröst.

– Både mamma och Åsa, och till sist jag, hittade våra knölar själva. Jag visste direkt att jag skulle få göra samma resa som de. Jag var helt säker på att jag skulle dö och till min man att han fick vara den som höll hoppet uppe. Själv orkade jag inte.

Helen och Robert Bornelind
Helen Bornelinds man Robert har varit ett ovärderligt stöd under hennes sjukdomstid.

Samtidigt hade nämligen lillasyster Åsa fått ett återfall i sin cancer. Prognosen var mycket dyster och Åsa var döende när Helen fick sin bröstcancerdiagnos.

– Hon var väldigt svag. Jag satt vid hennes sida och skulle just gå. Då bad hon mig att ta hand om hennes barn, om hennes man skulle dö. Jag svarade att jag ju också ska dö i cancer, berättar Helen.

Annons

”Du kommer att överleva”, svarade Åsa med ovanligt bestämd röst.

– Så jag lovade att ta hand om barnen, om olyckan skulle vara framme. Det var sista vi sa till varandra.

”Jag såg dödsångesten i deras ögon”

Helen hade just fått sin tredje cellgiftsbehandling när Åsa dog. Efter den fjärde cellgiftsbehandlingen skulle Åsa begravas.

Helen var märkt av behandlingen, hon var nedbruten och hade tappat sitt hår. Det som fick henne att orka var tanken på att lillasyster skulle få en vacker begravning.

– Det var svårt att träffa släkt och vänner. Jag var märkt av samma sjukdom och såg dödsångesten i de andras blickar, när jag stod där i min peruk.

Helens ”astma” var en ny tumör

Två och ett halvt år efter alla behandlingar fick Helen äntligen något att glädjas åt. Hon var frisk.

– Jag fick veta att min risk att få bröstcancer igen låg på samma nivå som hos friska kvinnor, säger Helen.

Båda hennes bröst har opererats bort. Man har också tagit bort livmodern för att minska risken för återfall.

Annons

– Det var först efteråt, när jag läste min journal, som jag fick veta att jag hade knöliga bröst, eller fibroadenos, som det heter.

Det betyder att de är svåra att undersöka eftersom de är naturligt knöliga.

Men det Helen är mest beklämd över är att cancerdrabbade inte följs upp när de är färdigbehandlade. Det har fått ödesdigra konsekvenser för henne.

– När min cancer spred sig till lungsäcken togs symtomen först inte på allvar. Jag fick höra att det bara var astma. Jag fick inte göra några undersökningar för att se om jag hade fått återfall i cancer, trots att det är väl känt att bröstcancer kan sprida sig till lungorna.

Jag skulle leva längre om tumören hittats tidigare

När man till sist hittade orsaken till Helens andnöd hade cancern hunnit bli kronisk och obotlig. Den går inte att operera, men den går att trycka ner med behandling.

– Hade cancern upptäckts tidigare kanske mitt liv skulle bli längre. Nu försöker jag leva fullt ut varje dag jag har kvar – och jag är glad för varje dag jag får.

Annons

För det finns hopp. Forskningen går framåt och det kommer effektivare verktyg vid spridd bröstcancer. Många drabbade lever betydligt längre med sin sjukdom idag än för bara några år sedan.

Fråga om du har täta bröst!

Helen vill uppmana alla kvinnor att regelbundet gå på mammografin och fråga om de har täta bröst eller knöliga bröst. Har man det, ska man begära att få ett ultraljud.

– Och glöm inte att regelbundet undersöka brösten hemma! Mammografi är ingen garanti för att man inte har bröstcancer, särskilt inte om man har täta eller knöliga bröst. Därför är det otroligt viktigt att undersöka sig själv också.

Foto: Privat

LÄS MER:

Täta bröst: Ellinor hade bröstcancer i sex år innan den upptäcktes

Det här är täta bröst – och så vet du om du har det

Mammografi missar varannan bröstcancer i täta bröst

Vad är täta bröst och kan det vara farligt?

Vad är täta bröst?

Med kampanjen #greppabrösten vill MåBra sprida information och kunskap om täta bröst. Vad innebär det, är det farligt och hur vet man om man har det?

Läs mer om täta bröst här!

Annons