Täta bröst – 8 vanliga (och viktiga!) frågor och svar
…
Täta bröst är fortfarande ganska okänt – och många kvinnor är drabbade utan att de vet om det. Så kallad tät bröstvävnad är vanligare än vi tror, och varannan cancerdiagnos missas vid en vanlig mammografiundersökning. Dessa åtta frågor och svar är grundläggande för vad alla kvinnor bör veta när det kommer till täta bröst.
Vad är täta bröst?
Täta bröst innebär att brösten har mycket bröstkörtelvävnad och bindväv, det vill säga fler mjölkkörtlar i brösten än andra. Motsvarigheten är bröst med mycket fettvävnad. Unga kvinnor har ofta täta bröst, men i takt med ökad ålder samt eventuellt barnafödande och ammande blir för de flesta stor del av körtelvävnaden omvandlad till fettvävnad. Dock inte för alla, och det är dessa kvinnor man framförallt menar när man säger att någon har ”täta bröst”.
Hur vet jag om jag har täta bröst?
Tät bröstvävnad går inte att se eller känna själv, utan kan bara konstateras vid en mammografi eller liknande undersökning. Även om du alltid bör försöka lära känna dina bröst och undersöka dig själv så gott som de går, så har tätheten i körtlarna inget att göra med bröstens fasthet eller storlek att göra.
Hur vanligt är täta bröst?
Ungefär 4 av 10 kvinnor i åldern 40-74 år beräknas ha täta bröst, och av dem har ca 10 procent mycket täta bröst. Tät bröstvävnad är ofta ärftligt men andra faktorer kan påverka brösttätheten med tiden. En ung kvinna har ofta mycket körtelvävnad, men bröstcancer i ung ålder är ändå förhållandevis ovanligt.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Finns olika typer av täta bröst?
Man kan idag mäta täthet och brösten brukar delas upp i en skala från A-D. Skalan klassar ett bröst som A om det är ett icke-tätt bröst som nästan enbart består av fettvävnad. B har majoriteten fettvävnad men också en del körtelvävnad. C kan klassas som motsatsen till B – då majoriteten av bröstet består av körtelvävnad men en del fettvävnad. D är ett mycket tätt bröst, dessa utgör ungefär 10 procent av alla kvinnor.
Är täta bröst en riskfaktor för bröstcancer?
Ja, risken för bröstcancer ökar med 4-6 gånger hos kvinnor med mycket täta bröst jämfört med kvinnor som har bröst som framförallt består av fett. Studier visar att ju tätare brösten är, desto högre är risken att drabbas för bröstcancer. Även risken för återfall är större hos kvinnor med täta bröst.
Påverkar tät bröstvävnad resultaten på mammografin?
Ja, en cancertumör är nästan omöjlig att se när man har täta bröst. Detta då bröstvävnaden gör mammografibilden helt vit, vilket är samma färg som tumörer visar om sådan finns. Man tror att ungefär hälften av alla cancertumörer missas i den vanliga rutinkontrollen hos kvinnor med täta bröst av den anledningen.
Har kvinnor med täta bröst som drabbats bröstcancer ökad risk att dö?
Forskning visar på att det inte finns något sådant samband, men i och med att det är svårare att upptäcka cancertumörer kan en sent påbörjad behandling i värsta fall påverka utfallet. Ur den aspekten skulle täta bröst kunna innebära en högre risk för dödlighet vid bröstcancer. Men ingen forskning stödjer ett direkt samband mellan dödlighet och täta bröst.
Borde kvinnor med täta bröst göra någon ytterligare undersökning?
För att en cancer säkert ska kunna uteslutas bör kvinnor med täta bröst komplettera sin mammografi med ett ultraljud eller magnetröntgen. Bröstcancerförbundet rekommenderar fortfarande kvinnor att gå på de mammografitillfällen man kallats till – men uppmanar att man tar upp frågan täta bröst med sin läkare. Om man har täta bröst kan man vid behov remitteras till andra undersökningsmetoder.
Källa: Bröstcancerförbundet
LÄS MER:
Täta bröst: Ellinor hade bröstcancer i sex år innan den upptäcktes
Mammografi missar varannan bröstcancer i täta bröst
Bröstcancerförbundet: Rätt undersökning kan rädda liv vid täta bröst
…
Vad innebär täta bröst? Läs allt i vår stora guide!
Vad finns det för risker med täta bröst och varför vet vi så lite om det – trots att det är så vanligt? Med vår kampanj #greppabrösten vill vi sprida viktig information och kunskap!